Jour sans Tour: Primož Roglič verslaat Tom Dumoulin, met dank aan de motard of niet? Dat is nog altijd de vraag

Laruns

Wielrenners die claimen dat een concurrent de wedstrijd heeft gewonnen doordat hij in de slipstream reed van een auto of motor, je zou er een boek over kunnen schrijven. De vete tussen Primož Roglič en Tom Dumoulin in de negentiende Touretappe van Lourdes naar Laruns in 2018 verdient daarin een mooi hoofdstuk.

Was dit de etappe waarna Tom Dumoulin minutenlang over de rooien ging voor de microfoons, camera’s en kladblokken van de voltallige international wielerpers?

Jep. Tom Dumoulin was woest ,,Ik had de etappe waarschijnlijk niet gewonnen. Primož was de beste vandaag, ik heb heel erg veel respect voor hem. Maar dit slaat helemaal nergens op. Hij kan er niks aandoen, maar hij wordt gewoon geholpen door de motorrijder voor hem.”

Wat was er precies aan de hand?

Tijdens de laatste bergetappe van de 105e editie van de Ronde van Frankrijk doet het peloton drie legendarische cols in de Pyreneeën aan: de Col d’ Aspin, Col du Tourmalet en Col d’Aubisque. In de afdaling van deze laatste berg rijden de klassementsfavorieten samen vooraan. Roglič plaatst zichzelf aan kop. Halverwege de afdaling slaat de Sloveen, die in een eerder sportleven professioneel schansspringer was, een gat. De enige die achter hem aan wil in de kopgroep is Dumoulin. De Nederlander staat tweede en heeft een achterstand van 1.59 op gele truidrager Geraint Thomas. Roglič staat vierde op 2.47 van Thomas. Nummer drie Chris Froome houdt de benen stil, hij rijdt in dienst van Sky-teamgenoot Thomas. Ondanks dat Dumoulin naar eigen zeggen voluit sprint komt ie niet meer bij de Sloveen in de buurt. Volgens de Limburger kan Roglic wegrijden dankzij de hulp van de ’motard’. ,,Op het enige rechte stuk rijdt ie weg. Ik zat strak bij hem in het wiel. Dit kan helemaal niet.’

Roglic komt alleen beneden aan en wordt in Laruns gehuldigd als winnaar van de etappe.

Primož was het zeker niet eens met de kritiek van Dumoulin?

Nee, hij weigerde ook om er veel woorden aan vuil te maken. Hij had niet het gevoel gehad dat de motor van de cameraploeg hem voordeel gaf. En, zo voegde hij droogjes aan toe: Dumoulin had zelf ook op kop kunnen gaan rijden.

De woede van Dumoulin richt zich niet op het verliezen van de etappe, hij geeft zelf toe dat hij waarschijnlijk niet sterk genoeg was om de Sloveen te kunnen verslaan vandaag. Waar hij van baalt is dat zijn tweede plek op het Tourpodium in gevaar komt. In het klassement schuift Roglič op naar plaats drie, Froome gaat hij voorbij. Van de 47 seconden die Dumoulin nog voor had op de Jumbo-rijder zijn er slechts nog 19 over. De dag erop volgt nog een tijdrit voordat men naar het podium in Parijs rijdt. Roglič is vanwege zijn blakende vorm favoriet boven Dumoulin. De Limburger vreest dus voor zijn podiumplaats.

En gebeurt dat ook?

Tom Dumoulin herstelt goed en is de dag erop in Saint-Pée-sur-Nivelle de snelste in de tijdrit van 31 kilometer. Roglič is geen schim van de renner die hij een dag eerder was. Hij wordt op meer dan een minuut van Dumoulin achtste. Een dag later wordt Geraint Thomas in Parijs gehuldigd als winnaar van de Tour de France met naast zich Dumoulin en Froome. Roglič valt net buiten het podium.

Net binnen