Vijf verdachten aangehouden in verband met de dood van Haarlemmer Bas van Wijk

De aanhouding van twee van de vijf verdachten in Zandvoort.
© Still uit video van De Telegraaf
De aanhouding van twee van de vijf verdachten in Zandvoort.
© Still uit video van De Telegraaf
1/2
Haarlem

De politie heeft woensdag vijf verdachten aangehouden voor de fatale schietpartij zaterdag bij een recreatieplas in Amsterdam die de 24-jarige Bas van Wijk het leven kostte. Het gaat om vijf Amsterdammers in de leeftijd van 18 tot 26 jaar oud.

De politie meldt dat twee verdachten (26 en 20) door arrestatieteams in Zandvoort zijn aangehouden. De andere drie (18, 19 en 20) zijn op verschillende plekken in Amsterdam opgepakt. De verdachten zitten in alle beperkingen. Dat betekent dat ze alleen contact met hun advocaat mogen hebben. „Er worden daarom ook geen verdere bijzonderheden over deze verdachten en/of de verdenkingen tegen hen gedeeld”, aldus de politie, die nog steeds op zoek is naar getuigen.

Horloge

Volgens de familie werd Van Wijk doodgeschoten toen hij wilde voorkomen dat een horloge van zijn vriend werd gestolen. „Bas ging afgelopen zaterdag met zijn vrienden op pad en kwam niet meer terug. Hij wilde voorkomen dat het horloge van zijn vriend werd gestolen en kreeg daarvoor een kogel in zijn bovenbeen en in zijn borst”, liet de familie eerder op woensdag weten.

Stille tocht

De dood van de uit Badhoevedorp afkomstige Van Wijk heeft tot grote verontwaardiging geleid. Vrijdag wordt er een stille tocht gehouden. Met de hashtag ’Gerechtigheid voor Bas’ roepen twitteraars op om aanstaande zondag te komen demonstreren op de Dam in Amsterdam.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft dinsdag haar medeleven getoond. „Alles wijst erop dat hij een onschuldig slachtoffer is, die de hoogste prijs heeft betaald voor zijn moed”, liet ze weten. Ze gaf verder aan dat de gemeente Amsterdam openstaat „voor een passende herdenking voor Bas.”

Lees ook: Na dood van Bas Vijzelaar treurt Haarlemse sportschool nu om de doodgeschoten Bas van Wijk: ’Ze waren sportmaatjes van elkaar, grote Bas en kleine Bas’

Bloemen op de plek waar Bas van Wijk werd doodgeschoten.
© Hollandse Hoogte / ANP

Net binnen