Haarlem viert door corona gedwongen zijn 775ste verjaardag sober. Maar geproost wordt er, en de vlag gaat uit

De Haarlem-vlag gaat hoe dan ook uit.
© Foto RS
Haarlem

Groots uitpakken zoals Haarlem zo graag had gewild op 23 november zit er niet in. Maar gevierd wordt de 775ste verjaardag van de stad wel degelijk. Zij het een stuk soberder dus, vanwege corona.

In overleg met de betrokken organisaties is besloten een flink deel van het programma voorlopig te schrappen. Gehoopt wordt dat veel van die activiteiten verplaatst kunnen worden naar komend voorjaar. Haarlem is tenslotte een jaar lang 775 jaar oud, is de gedachte.

Het is 23 november precies 775 jaar gelden dat Haarlem zijn stadsrechten ontving.

,,We hadden het graag groots gevierd, maar het is gewoon niet verantwoord om dat nu te doen’’, zegt burgemeester Jos Wienen.

,,We zien ook vandaag weer de coronacijfers oplopen, het gaat gewoon echt niet goed. Dan moet je nuchter zijn, hoe jammer het ook is. Ondertussen vieren we de verjaardag wel, uiteraard. Deze 23ste in een voor Haarlem bijzondere dag waar we zeker stil bij moeten staan. We hebben gekozen voor activiteiten waar zoveel mogelijk Haarlemmers op een verantwoorde manier bij kunnen worden betrokken.’’

Lees ook: Mooi, lang verjaarsfeest: Haarlem viert 775 jaar stadsrechten hele jaar door

Een bijzonder moment van saamhorigheid moet de ’Haarlem 775 Toost’ worden. Haarlemmers kunnen 23 november om 19.00 uur vanuit huis met burgemeester Wienen het glas heffen op de jarige stad. Daarvoor wordt een videoverbinding gemaakt op de website verjaardaghaarlem.nl en een livestream via Facebook.

In de oorspronkelijke opzet zou de toost gehouden worden op straat met muziek.

De verjaardag begint al eerder. Begin november krijgen winkeliers in de binnenstad een Haarlem-vlag om de stad vanaf dat moment rood te kleuren.

Het vlagvertoon is onderdeel van een groter etalageproject ‘Kunst in de etalage’, dat echter naar volgend jaar is verplaatst. Ook al vooruitlopend op de 23ste worden de komende weken verhalen en verschillende gezichten van Haarlem in beeld gebracht en geëtaleerd via social media, lokale media en een 4-delige tv serie van omroep NH Nieuws.

Stadsrechten

Op de verjaardag worden traditioneel de twee documenten getoond die samen de stadsrechten vormen. Dat gebeurt als vertrouwd bij het Noord-Hollands Archief in de Janskerk, al zal het bezichtigen meer in estafettevorm moeten gebeuren dan Haarlem gewend is.

’s Avonds zullen de Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk een bijzonder lichtkunstwerk aan de jarige stad schenken, dat op de toren van de kerk te zien zal zijn.

Andere activiteiten die doorgaan, zijn onder meer de al lopende fotowedstrijd van de Haarlem-vlag, de tentoonstelling 6000 jaar Haarlem in het Archeologisch Museum, het kunstproject ‘Haarlem en ik’ bestaande uit zigzagboekjes van inwoners van de stad en de de première van ‘Haarlem op Film’ van Erik Willems in de Filmschuur.

Het bedrijf We Got Your Bag biedt voor de gelegenheid verschillende ’775 borreltassen’ aan met delicatessen van diverse Haarlemse ondernemers. Verder zal er een ’Special limited edition 775 jaar Haarlem’- bier worden gepresenteerd - als alles meezit in de Haarlemse horeca als die tegen die tijd weer open kan.

Lees ook: GroenLinks wil ’Haarlems feestje’ in 2022: stad bestaat dan 777 jaar

Lees ook: Haarlem bestaat veel langer dan 775 jaar