Gewied, geharkt, geschuurd, geboend, gedweild. Alles uit de kast voor de burendag bij volkstuinvereniging Wijkeroog | column

Open dag bij volkstuinvereniging Wijkeroog

Open dag bij volkstuinvereniging Wijkeroog© archieffoto Gwendely Luijk

Pieter van Hove

Al vele jaren ben ik lid van volkstuinvereniging Wijkeroog in Velsen-Noord. Lekker wroeten in je eigen tuin. Met elk seizoen drie keer een verplichte werkzaterdag.

Dat betekent met mede-tuinders perkjes schoonmaken, paden reinigen, paaltjes rechtzetten. Kortom, wat onderhoud. Afgelopen zaterdag was de laatste keer, het einde van het seizoen nadert immers.

Dit keer diende het schoonmaken een hoger doel: alles spic en span maken voor de burendag die zaterdag tussen 12 en 17.30 wordt gehouden. Iedereen is welkom op het volkstuinencomplex, het principe immers van burendag. En dat wil je je als vereniging zo goed mogelijk presenteren.

Aan het programma zal het niet liggen. Er is koffie met appeltaart, workshops, er zijn proeverijen. Zoals Italiaans eten of Afghaanse lekkernijen. Een paragnoste geeft acte de presence, een homeopaat/celzouttherapeut houdt een lezing over immuniteit. En bovendien kan er worden gespeeld op de jeu de boulesbanen en de tafeltennistafel achter het clubhuis. Maar beide onderdelen bevinden zich in een embarmelijke staat. De jeu de boulesbanen zijn overwoekerd met onkruid en gras. Nauwelijks meer als zodanig te herkennen. En de betonnen tafel lijkt pas te zijn opgegraven, met een dikke laag vuil erop.

Dat krijg je van anderhalf jaar corona waarbij ook het volkstuinleven zich onder een glazen stolp bevond. Iets verderop twee houten bankjes die best wel een verfje konden gebruiken, en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Kortom, met negen man konden we aan de bak. We hebben gewied, geharkt, geschuurd, geverfd, vuil geschept, geboend, gedweild. Even tanden op elkaar. Maar: het is gelukt. Om twaalf uur blonk alles je weer tegemoet.

Tevreden dronken we nog koffie. Voor ons kon de burendag al niet meer stuk. Belangstelling of meedoen? Zie de site www.vtvwijkeroog.nl

Net binnen