D66 en GL verlaten debat na oorlogsvergelijkingen van Baudet

ANP Producties | Bron: ANP

De fracties van D66 en GroenLinks hebben woensdag de Algemene Politieke Beschouwingen verlaten, nadat FVD-leider Thierry Baudet opnieuw een vergelijking maakte tussen de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging enerzijds, en het coronabeleid van de regering anderzijds. "Je bent knettergek!", beet D66-fractievoorzitter Rob Jetten Baudet toe terwijl hij de zaal uit liep.

Een aantal Joodse organisaties riep de afgelopen week partijen op om afstand te nemen van vergelijkingen met de Holocaust in het coronadebat, nadat bij protesten tegen het coronabeleid de laatste tijd betogers waren verschenen met een Jodenster op hun kleding. Baudet reageerde op de oproep door te zeggen dat "de oorlog niet van jullie is maar van ons allemaal". In een tweet plaatste hij het woord Holocaust tussen aanhalingstekens.

Jetten riep Baudet op excuses te maken. "Ik zou niet weten waarom", zei Baudet. De FVD-voorman zei dat niemand "systematische uitsluiting" van mensen die tegen vaccins zijn gelijk had gesteld aan de massamoord in de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd voelt Baudet zich niet geroepen om tegen mensen te zeggen dat ze niet met een Jodenster moeten rondlopen. "Ik vind niet dat Joodse organisaties de oorlog mogen claimen", herhaalde hij.

Niet alleen de D66- en GL-fracties lieten hun ongenoegen blijken. Coronaminister Hugo de Jonge keerde Baudet de rug toe vanuit het kabinetsvak, de andere bewindslieden negeerden hem ook.

Baudets fractiegenoten Gideon van Meijeren en Pepijn van Houwelingen hebben eerder ook al vergelijkingen getrokken tussen de Jodenvervolging en de coronamaatregelen.

Net binnen