Sloot in Uitgeest fors vervuild met ’bruine chemische drab’: experts denken aan gedumpt drugsafval

De verontreiniging in de sloot langs de Lagendijk werd dinsdagavond ontdekt.

De verontreiniging in de sloot langs de Lagendijk werd dinsdagavond ontdekt.© foto laurens bosch

Carlo Nijveen
Uitgeest

Een sloot langs de Lagendijk in Uitgeest blijkt fors vervuild te zijn geraakt. Op het water ligt over een lengte van zo’n dertig meter een bruine, chemische drab. Vermoedelijk gaat het om drugsafval, laat een woordvoerder van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier woensdag desgevraagd weten.

De vervuiling werd dinsdagavond ontdekt. De zegsman van het hoogheemraadschap denkt dat de chemische drab is geloosd in enkele putten bij een nabijgelegen parkeerplaats en vervolgens in de circa vijftien meter brede sloot is terechtgekomen. Imiddels drijven er in het water al dode vissen, zegt de woordvoerder.

Afgedamd

De gemeente Uitgeest en de politie zijn op de hoogte van het incident. Het gaat naar verwachting nog wel enige tijd duren voordat het vervuild geraakte deel van de sloot is schoongemaakt.

Om verdere verspreiding van de verontreiniging te voorkomen, is het vervuilde deel van de sloot al afgedamd met zogenoemde drijvers. Maar er moeten nog meer voorzorgsmaatregelen worden genomen, aldus de woordvoerder van het hoogheemraadschap.

Net binnen