Oud-hoofdredacteur AD aangehouden bij actie Extinction Rebellion

ANP Producties | Bron: ANP

Voormalig hoofdredacteur Hans Nijenhuis van het AD, die woensdagochtend in Den Haag werd aangehouden terwijl hij verslag deed van een protest van actiegroep Extinction Rebellion, is weer op vrije voeten, meldt de politie.

Hij reed als verslaggever mee in een auto met activisten die volgens de politie de Utrechtsebaan wilden blokkeren, schrijft zijn krant. In totaal werden 25 mensen aangehouden. Volgens de politie gaven er twee aan journalisten te zijn. De Utrechtsebaan is een van de belangrijkste toegangswegen naar het centrum van Den Haag. De aanhoudingen waren op de Donau in het bedrijvengebied in de omgeving van het voetbalstadion van ADO Den Haag.

De twee journalisten zijn na ongeveer een uur vastgezeten te hebben vrijgelaten. Wie naast Nijenhuis de andere journalist is, wil de politie niet zeggen. De overige 23 mensen zitten nog vast.

Volkskrant

Eerder deze week werd verslaggever Mac van Dinther van de Volkskrant aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion waar hij verslag van deed. Hij werd vier uur vastgehouden en verdacht van het beledigen van een agent. Dat zou gebeurd zijn nadat hij door de politie aan de kant was geduwd en was verzocht afstand te nemen bij de actie in Den Haag.

Van Dinther vond dat "geen goede gang van zaken, hij wilde dichter bij de groep actievoerders staan om te zien wat er gebeurde", aldus zijn leidinggevende Eelco Meuleman. De politie zou daarop hebben gezegd dat hij de agenten belemmerde. Van Dinther bestempelde dat als "kinderachtig", waarna hij werd aangehouden.

Net binnen