Ambtelijke logica over sanitaire voorzieningen werkt bij Joris op zijn blaas | Column

Joris Brussel.

Joris Brussel.

Joris Brussel
IJmond

Als zeventienjarige student reisde ik voor het eerst meerdere keren per week naar Amsterdam. Een rit van 37 minuten vanaf station Beverwijk. Na een paar weken vertelde ik thuis vol trots dat ik in totaal al acht euro en veertig cent had bespaard.

Dit door iedere keer als ik op Amsterdam Centraal moest plassen het op te houden tot thuiskomst. Om zo per keer zeventig eurocent te besparen. Scheelde toch weer een uur naar mijn bijbaan gaan.

Mijn familie verklaarde me voor gek. En terecht. Als ik ooit een misdrijf zou moeten begaan, dan staat wildplassen bovenaan het lijstje. Puur omdat je het moeilijk kan laten lopen als er geen openbare toiletten in de buurt of in gebruik zijn. Als je moet, dan moet je. Ook als je in Beverwijk woont; de plek die plaats 95 inneemt in de lijst met meest toiletvriendelijke gemeentes. Gelukkig maakt de Beverwijkse gemeenteraad zich al sinds vorig jaar november hard voor een openbare toiletvoorziening, op initiatief van D66-fractievoorzitter Jacqueline Makbouli. In eerste instantie zou zo’n toilet betaald worden vanuit een coronaherstelfonds.

Het lijkt mij wat gek om daar een coronafonds voor te gebruiken. Maar goed, als het toilet er maar komt. Nu laat het Beverwijkse college van B en W echter weten het hele idee van een autonoom openbaar toilet niet te zien zitten. Je zou nog kunnen denken: dit is waarschijnlijk omdat het verbeterde openbare toilet 24 uur per dag toegankelijk is. Maar nee, het college heeft als reden dat zo’n toiletgebouw in de openbare ruimte ’niet gauw een aanwinst is voor het aanzicht van een plek die moet aanmoedigen tot ontmoeting’ Ja, hallo! Een volgescheten broek omdat er geen wc te vinden is, lijkt me ook geen aanzicht dat aanmoedigt tot een leuk praatje. Het doel van een toilet is toch niet de architectonische meerwaarde, maar vooral het praktische nut? Dat je er op kan gaan zitten! Ik pis bijna spontaan in mijn broek van de argumentatie van de gemeente. En dan niet van het lachen.

Joris Brussel

Net binnen