Samen de jeugd van Telstar onderzoeken

Amanda, Lidy en Twan.

Amanda, Lidy en Twan.© foto kees de boer

Kees de Boer
IJmuiden

De ene week zijn Lidy, Twan en Amanda bij Feyenoord, een andere keer bij PEC Zwolle. Deze woensdag testen ze de jeugdspelers van Telstar.

De drie zijn verbonden aan het project Talentenmonitor van de KNVB, een project om de Nederlandse betaald voetbalclubs beter te helpen met het ontwikkelen van hun talenten.

,,We gaan twee keer per jaar langs bij alle mannelijke jeugdspelers van betaald voetbalclubs om daar data op te halen”, zegt Lidy. ,,We verzamelen dan gegevens op onder meer cognitief, mentaal, fysiek en motorisch vlak. De clubs krijgen vervolgens alle data terug en zo kunnen ze zien hoe hun spelers en teams zich verhouden ten opzichte van andere betaald voetbalclubs.”

Wat de spelers van Telstar zo direct gaan doen?

,,Verschillende dingen”, zegt Amanda. ,,We gaan onder meer de spelers dertig meter laten sprinten en dan kijken we hoe de tussentijden zijn. We onderzoeken waar een versnelling plaatsvindt bijvoorbeeld.”

,,Het grappige is dat de spelers dat leuk vinden om te weten”, vult Lidy haar collega aan. ,,Er is ook onderlinge competitie. Als de ene speler over die dertig meter 4,6 seconde doet en een ander 4,5, dan mag iedereen dat weten.”

Twan lacht. ,,Die onderlinge strijd is grappig. Ik doe soms een spel waarbij je zo snel mogelijk voorovergebogen een blokje over je voeten moet verplaatsen. Dat is een wedstrijd, dat willen ze allemaal winnen.”

Dan meldt Telstar-trainer onder 18 Rory Roubos zich bij de drie onderzoekers. Of hij het belang ziet van de testen met zijn jeugdspelers?

,,Jazeker. Telstar wil een veilig sportklimaat bieden en uit dit onderzoek blijkt of onze spelers dat ook zo ervaren. De resultaten zijn voor ons dus waardevol. Als er dingen beter moeten, horen we dat graag.” Eerst maar eens testen. ,,Kun je ons helpen met het uitzetten van de veldjes?”, vraagt Lidy aan Rory. ,,Natuurlijk, ik loop met je mee.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Net binnen