Met het vertrek van Mark Koevermans leidt niet alleen Feyenoord, maar heel Nederland een nederlaag. Alleen een levenslang stadionverbod biedt soelaas | Commentaar

Rens Koldenhof

Ronald Koeman die belaagd wordt door woedende Barçafans, Marco van Basten die voor eeuwig het stempel pannenkoek met zich meedraagt en nu ook Mark Koevermans, een keurige tennisheld, die voor de veiligheid van zijn gezin kiest en opstapt als algemeen directeur van Feyenoord. Voetbal is geen sport voor bange mensen.

Ronald Koeman noemde het maandag ’een maatschappelijk probleem’. „Het zijn mensen met opvoedingsproblemen, ze weten niet wat normen en waarden zijn”, aldus de Zaankanter die nooit van wijken wil weten. Maar zijn baas dacht daar woensdagnacht, na een nieuwe nederlaag, anders over en koos voor zijn eigen hachje. Exit Sneeuwvlokje.

Bij Koevermans werden in september ’s nachts de ruiten ingegooid en zijn voordeur beklad, vermoedelijk door leden van de harde kern van de club. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus sprak in een reactie over ’zwaar crimineel gedrag’. En hij wil een stevige ’strafrechtelijke’ aanpak van mensen die zich daaraan schuldig maken. ,,Dit is een kleine groep misdadigers, die denkt dat ze op deze manier hun wil aan de samenleving kunnen opleggen. Dat gaan we niet goedkeuren.’’

Alsof Ivo Opstelten teruggekeerd is in Den Haag. Maar net als bij burgemeester Dickedack is zijn stoere taal zo hol als een lege Kuip. Nederland beschikt weliswaar over de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Wet MBVEO), maar die biedt veel minder strafrechtelijke instrumenten dan de Engelse voetbalwet.

Die voorziet in strenge sancties en controleerbare stadionverboden, waardoor de Britse hooligans nu alleen nog in het buitenland durven huishouden. In Nederland blijft de sanctie doorgaans beperkt tot een gebiedsverbod. Een stadionverbod komt er zelden van. De kameraden die in september stenen door de ruiten van hun algemeen directeur stonden te mikken, kunnen daarom gewoon naar de door hen zo obsessief geliefde Kuip toe voor de wedstrijden van het team waar ook Koevermans voor juicht.

De Feyenoord-hooligans die Koevermans met straatstenen een stadionverbod probeerden op te leggen, dienen daar zelf mee geconfronteerd worden. Zo’n verbod, bij voorkeur levenslang, is dé oplossing om dit soort straatterreur aan te pakken.

Net binnen