IJmond-gemeenten: twee keer zo vaak op de fiets naar werk

Fietsers en bromfietsers bij de pont in Velsen-Noord.

Fietsers en bromfietsers bij de pont in Velsen-Noord.© Archieffoto Heleen Vink

Eric Kok
IJmond

Over vier jaar moeten twee keer zo veel werknemers op de fiets naar hun werk gaan dan nu, geen vijf- maar tienduizend fietsers. Dat is een ambitie in het Programma Gezondheid en Luchtkwaliteit dat de colleges in de IJmond vast hebben gesteld.

De gemeentebestuurders hebben afgesproken als één overheid op te treden. Het doel is om de wereldwijde normen voor fijnstof en stikstof te halen. De gemeenten spraken dat al vorig jaar af, dat is in dit programma verder uitgewerkt. De nieuwe afspraken over Tata Steel zijn in het programma opgenomen.

Tegelijkertijd komt er extra controle op de opslag- en bulkbedrijven om overlast van stuif te voorkomen. De gemeenten gaan ook grote stookinstallaties van de 25 grootste bedrijven (naast Tata Steel) beter controleren. Bij vergunningen wordt voortaan uitdrukkelijk aandacht besteed aan de uitstoot en effecten van zeer zorgwekkende stoffen.

Tegelijkertijd beloven de gemeenten een grootscheepse campagne om inwoners minder op houtkachels te laten stoken. Houtstook is namelijk de oorzaak van 23 procent van de uitstoot van fijnstof in Nederland.

De Omgevingsdienst IJmond mag tijdelijk drie mensen extra in dienst nemen om het programma uit te voeren. Ook wordt er geld beschikbaar gesteld voor een onderzoek naar de effecten van de A22 op de luchtkwaliteit.

De gemeenteraden moeten nog instemmen met het programma.

Net binnen