Kerstcadeaus: bubbels, thee en meer

Kerstpakket van Blanche Dael uit Maastricht.

Hanneke van den Berg

Ga je met de feestdagen volop aan de bubbels, hou je meer van wijn of geniet je vooral van een kop goede koffie of thee? Bij al deze dranken geldt: kwaliteit gaat voor alles. Want geloof het maar: er is echt een enorm verschil tussen goedkope sekt en goede champagne, tussen thee uit de supermarkt en die van een echte theewinkel. Ook is de ene koffie de andere niet.

Of je het nu aan jezelf cadeau wil doen of onder de boom wil leggen, met onderstaande ideeën zit je altijd goed.

Laten we beginnen met wat we vaak nogal oneerbiedig ‘bubbels’ noemen. Aangezien we deze kerst gaan ‘Genieten in Stijl’, hoort daar natuurlijk wel goede champagne bij. En die hoeft echt geen honderden euro’s te kosten. Zo heeft Moët & Chandon een grand vintage extra brut uit 2013 voor 66 euro. Droog, maar ook heel fris en in het geheel geen bittere afdronk. Of kies de Grand Imperial van Moët & Chandon (50 euro), waarin je een vleugje appel en perzik ontwaart.

Castelnau, een familiebedrijf sinds 1916, heeft ook hele fijne champagne: de brut reserve. Deze kent een lange rijping van wel vijf jaar en is, net als de Moët, zeer geschikt voor de feestdagen. (46 euro, via www.cordier-wines.nl)

Hou je meer van goede wijn, maar weet je niet zo goed welke je moet kiezen, dan zijn er twee hele fijne cadeaus om aan jezelf of een ander te geven. Het eerste is een online wijncursus van de bekende Nederlandse wijnkenner Harold Hamersma. Op een grappige, losse en toch buitengewoon informatieve manier laat hij je met filmpjes, tekst en bijpassende wijnen, die bij de cursus horen, zien hoe je zelf een heuse wijnkenner kunt worden. Na het volgen van deze cursus zul je nooit meer vertwijfeld voor de enorme hoeveelheid flessen wijn in de supermarkt staan, niet wetende wat te kiezen. (via www.degrotehamersma.nl, 159 euro, inclusief 9 flessen wijn).

Wil je liever vertrouwen op de kennis van een ander, dan zou je een Vinoprint cadeau kunnen doen. De wijnkenners van Vinobox.nl sturen je een korte vragenlijst, waarin je kunt aangeven wat je lekker vindt aan wijnsoorten en smaken. Zij kiezen dan op basis daarvan enkele wijnen uit, die je vervolgens beoordeelt. En zo wordt iedere nieuwe bestelling steeds meer aangepast aan jouw smaak. www.vinobox.nl)

Zijn bubbels of glazen wijn niet jouw favorieten, maar mix je veel liever wat bijeen? Probeer dan eens de Glenmorangie whisky (39,95), de London Nr 1 gin (37,50) of de Don Papa rum. Allemaal uitermate geschikt voor fijne mixdrankjes. Of gewoon puur natuurlijk.

Hou je helemaal niet van alcohol of in ieder geval geen sterke, dan is er iets heel leuks op de markt gebracht: de Copenhagen Sparkling Tea, geheel zonder alcohol (Blå) of met 5 procent alcohol (Vinter). Een heerlijk frisse drank, die toch uitermate geschikt is om mee te proosten tijdens de kerstdis of met oudjaar. (19,95, www.sparklingtea.nl)

Liever gewoon een kop geweldige thee of koffie? Beide zijn te verkrijgen via de prachtige koffie- en theewinkel Blanche Dael uit Maastricht (beslist een bezoekje waard). Gelukkig hebben ze ook een webshop, waar je fijne kerstpakketten kunt kopen met daarin speciale kerstkoffie en -thee, heerlijke koekjes en chocolaatjes. (www.blanchedael.nl)

Het echte decembergevoel, waarbij je je met gesloten ogen in een winters landschap bevindt en kerstlampjes in de verte flikkeren, krijg je zonder meer met de theesoorten Oh my Chai en Maria’s Choice van de exclusieve theewinkel Arte & Zaine, in de Amsterdamse Pijp. Ook zij hebben een fijne webshop, waar je zowel deze fraaie blikjes als ook navulverpakkingen kunt krijgen. (www.artezayne.com)

Ook Simon Lévelt heeft natuurlijk weer zijn speciale decemberkoffie en -thee, eveneens in geschenkverpakking in diverse formaten, ook met siroop voor in de koffie in verschillende smaken (www.simonlevelt.nl)

Meer een Nespresso-fan? Zij hebben diverse Limited Edition-smaken, voor zowel de originele machine als de nieuwe Vertuomachine. Deze hebben de mooie winterse namen Forest Almond, Forest Fruit en Forest Black. (www.nespresso.com) Smaakt heerlijk bij lekker opgeklopte melk in hun nieuwe Barista melkopschuimer. Deze is met een app van je telefoon te bedienen, maar natuurlijk ook gewoon met de hand. Je kunt er ook warme chocolademelk mee maken en zelfs ijsblokjes mee fijnmaken. (199 euro). De koffie kun je vervolgens ook meenemen in hun fijne travelmugs, waarin je drinken echt heel lang heet blijft. Voor de kerst is de goudkleurige mug een goed idee.

Een heel erg goede koffiebrander is en blijft Brandzaak. Zij branden op bestelling en dus heb je altijd de meest verse koffiebonen in huis. Hun special momenteel komt uit India: de Bababudangiri. Maar zelfs als deze is uitverkocht, hebben ze nog altijd hun vaste koffiebonen uit de beste koffielanden ter wereld. Altijd een goede keuze. (www.brandzaak.nl)

Net binnen