Nederlandse top drie tennissers klimmen op de ranglijst

Tallon Griekspoor.

Tallon Griekspoor.© AP

Robert Berkeley
Melbourne

Met hun kwartfinaleplaatsen van afgelopen week in Melbourne zijn Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor weer een stukje geklommen op de wereldranglijst. Ondertussen maakte Jesper de Jong een flinke sprong omhoog.

Nieuw-Venneper Tallon Griekspoor staat nu op de 62e plaats van de ATP-ranking, zijn hoogste notering tot nu toe. Het toernooi eindigde vorige week voor hem in een deceptie, want hij kon niet aantreden tegen zijn jeugdidool Rafael Nadal vanwege een teenblessure. De Spanjaard won het toernooi. Griekspoor heeft deze week het toernooi van Sydney afgezegd en hoopt op tijd hersteld te zijn om volgende week wel de Australian Open te kunnen spelen.

Botic van de Zandschulp ging van plek 57 naar 56 en had verder kunnen stijgen als hij één van zijn twee matchpoints tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov had weten te verzilveren.

Buiten de schijnwerpers in het Australische Traralgon deed Jesper de Jong goede zaken. De Hoofddorper bereikte de halve finales met een knappe overwinning op de als eerste geplaatste Fransman Gilles Simon (6-4, 6-1), de voormalig nummer zes van de wereld. Bij de laatste vier strandde De Jong (21) tegen de Tsjech Tomas Machac (4-6, 2-6), maar zijn prestaties zorgden er wel voor dat hij maar liefst negentien plaatsen steeg op de wereldranglijst en daarop nu op plek 207 staat. Eind vorig jaar stond hij ook al eventjes op het randje van de mondiale top-200.

Jesper de Jong speelt dinsdag zijn eerste partij in de kwalificaties voor de Australian Open, het grandslamtoernooi waar Van de Zandschulp en Griekspoor dit jaar voor het eerst rechtstreeks zijn toegelaten tot het hoofdtoernooi. Hij treft Australiër Akira Santillan, de nummer 335 van de wereld die in eigen land dankzij een wildcard mag deelnemen aan het kwalificatietoernooi. Bij winst kan De Jong opnieuw op Gilles Simon stuiten. De andere Nederlanders Robin Haase en Tim van Rijthoven wonnen hun partij in de eerste ronde.

Net binnen