Aswolk na vulkaanuitbarsting Tonga te zien vanuit de ruimte

ANP Producties | Bron: ANP
Nuku'alofa

Een grote aswolk was vanuit de ruimte te zien na een uitbarsting van een onderzeese vulkaan bij de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan. Satellietbeelden van de Japanse Himawari-satelliet tonen hoe een grote wolk zich steeds verder uitbreidt boven de vulkaan.

Tonga werd kort na de uitbarsting getroffen door een tsunami met hoogtes van 1,2 meter. Voor eilandstaten in de wijde omgeving is een waarschuwing afgekondigd. Vanaf Hawaï, 5000 kilometer verderop gelegen, kwamen al meldingen van overstromingen. Ook voor de westkust van Amerika geldt een tsunami-waarschuwing, al worden hier geen vloedgolven verwacht.

De uitbarsting duurde acht minuten. Inwoners van Tonga zeiden dat het klonk alsof er vlakbij meerdere bommen tot ontploffing kwamen. Zelfs op het 800 kilometer verderop gelegen Fiji was de uitbarsting te horen. Het klonk daar als een serie heftige donderslagen.

Schudden

"Het was gigantisch. Ons huis begon te schudden. Enkele minuten laten werd het huis gevuld met water. Bij de buren was een muur ingestort", zegt een bewoners van Tonga. "Je hoorde overal mensen schreeuwen. Iedereen wilde naar hoger gelegen gebieden."

Na de uitbarsting werd de koning van Tonga, Tupou VI, uit zijn paleis gehaald en in veiligheid gebracht. De meeste andere inwoners van kustgebieden trokken ook dieper landinwaarts. Voor zover bekend zijn er nog geen slachtoffers gemeld.

De Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkaan had vrijdag ook al een krachtige uitbarsting. Toen ontstond er een kleine tsunami met golven tot 30 centimeter.

Net binnen