Bloemendaal moet zich zien te handhaven in hoofdklasse zaalhockey

Jan Warmerdam
Tilburg

De vrouwen en mannen van Bloemendaal plaatsten zich dit weekend voor de nacompetitie in de hoofdklasse. Komend weekeinde wordt beslist of beide ploegen volgend seizoen weer in de hoofdklasse spelen of degraderen naar de topklasse.

De hoofdmachten van Bloemendaal speelden zaterdag in Tilburg hun laatste wedstrijden in de degradatie-poules. De vrouwen verloren van Almere en wonnen van Laren.

Met als gevolg dat de ploeg in de play-offs tegen Helmond moest spelen. De mannen kregen een soortgelijk scenario voorgeschoteld. Zij gingen onderuit tegen SCHC, wonnen van Hattem en ontmoetten in de play-offs Tilburg.

De Bloemendaalse vrouwen wisten wat op het spel stond tegen Almere. Verliezen betekende dat handhaving een welhaast onmogelijke opdracht werd. De nachtmerrie leek werkelijkheid te worden, want Almere maakte slim gebruik van de aanvallende onmacht bij de ploeg van coach Dave Smolenaars: 0-3.

Maar een getergd Bloemendaal speelde daarna Laren van de vloer en won met 9-1 door treffers van Carmel Bosch (4), Annelies Pos (2), Elke Boers, Joy Haarman en Fee Schreuder.

Bloemendaal kon zich daarna plaatsen voor de nacompetitie, mits de nummer 3 uit poule B, Helmond, verslagen werd. Een tot over de oren gemotiveerd Bloemendaal won die wedstrijd door treffers van Bosch (2), Boers (2), Ankelein Baardemans en Pien Molenaar afgetekend met 6-1 en speelt komend weekend tegen opnieuw Laren en Ring Pass uit Delft. Inzet: een plek in de hoofdklasse volgend seizoen.

De mannen van Bloemendaal konden maar beter van SCHC winnen om daarmee een veilige situatie te creëren. Maar Stichtse, waarvan twee weken geleden werd gewonnen, zegevierde met 1-5. Waarna het voor Bloemendaal aankwam op de confrontatie tegen Hattem, dat evenveel punten had vergaard.

Bloemendaal won met 3-2 (winnende treffer: Max Vergnes) en speelde daarna in de play-offs tegen Tilburg. De winnaar van die confrontatie wist dat een ticket voor de nacompetitie tegen Schaerweijde en Kampong in het verschiet lag.

Het meer spannende dan fraaie duel eindigde in 3-3, met doelpunten voor Bloemendaal van Vergnes (2) en Barend Boelaars. Waarna Bloemendaal de shoot-outs beter nam en als gevolg daarvan komend weekend hoofdklasse zaalhockeyen in 2022-2023 veilig kan stellen. ,,Ach, we gaan tegen die gerenommeerde ploegen gewoon lekker spelen”, aldus captain Ralph Steegman. ,,En dan zien we wel waar we uitkomen.”

Net binnen