Huizenprijzen stijgen explosief. In Noord-Holland is een huis het duurst

Pieter van Erven Dorens
AMSTERDAM

Vorig jaar zijn de huizenprijzen gemiddeld 15,2 procent gestegen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de groei in 2020 en de grootste stijging sinds de eeuwwisseling.

Een afkoeling is nog niet in zicht. Over de laatste drie maanden van vorig jaar noteerde het CBS een prijsexplosie van 20,4 procent bij bestaande koopwoningen. Zo’n sterke stijging heeft het statistisch bureau niet gesignaleerd sinds het een kwart eeuw geleden begon om de huizenprijsstijging systematisch bij te houden. Voorgangers van makelaarsorganisatie NVM hebben alleen in de jaren zeventig wel eens grotere stijgingen gemeld, toen de inflatie tegen de 10 procent liep.

Kwart minder transacties

De prijsexplosie komt mede doordat de vraag veel groter is dan het aanbod. Uit cijfers van het kadaster, waarop het CBS zich baseert, blijkt dat in december 20.559 woningtransacties zijn geregistreerd. Dat is bijna een kwart minder dan een jaar eerder. Over het gehele jaar bezien, viel de daling wel mee: 4 procent. Voor de zomer was de woningmarkt nog aanzienlijk minder verhit.

Aan de onderstaande kaart is te zien dat in Noord-Holland een huis gemiddeld het duurste is, in vergelijking met andere provincies. Amsterdam draagt daar relatief veel aan bij.

(Tekst gaat door onder de kaart)

In juni 2013 bereikten de huizenprijzen een dieptepunt. Sindsdien zijn huizen gemiddeld 85 procent meer waard geworden.

In het millenniumjaar 2000 noteerde het CBS voor het laatst zo’n hoge stijging. Toen ging de woningprijs 18,2 procent omhoog. Ook toen kwam het vooral door de grote vraag en het geringe aanbod, luidde jaren later de conclusie van een parlementair onderzoek. Mensen konden indertijd ook fors bieden door de goede arbeidsmarkt, dalende rente en aantrekkelijke hypotheekvormen. De onderzoekers gaven de zware piet echter vooral aan de overheid, die te weinig deed aan woningbouw en speculeerde met bouwgrond.

(Tekst gaat door onder de kaart)

Lees ook: Nog minder huizen in de verkoop, NVM spreekt van een aanbodcrisis

Tien dagen geleden kwam makelaarsvereniging NVM ook met cijfers over het vierde kwartaal. Uit de transacties van aangesloten makelaars bleek een prijsstijging van 20,7 procent ten opzichte van het laatste kwartaal in 2020. Het CBS baseert zijn cijfers op inschrijvingen van koopaktes in het kadaster. Die cijfers lopen een of twee maanden achter op de verkopen, maar geven wel het zuiverste beeld van de woningmarkt.

Lees ook: ’Ik ga echt geen vijf ton betalen om kleiner te wonen.’ Geschikte woning onbereikbaar door stijgende prijzen

Net binnen