Bloemendaal groenste dorp van Nederland

Thijsse's Hof in Bloemendaal.

Thijsse's Hof in Bloemendaal.© Archieffoto

ANP
Bloemendaal

Bloemendaal is het groenste dorp van Nederland. De uitslag van de Groene Stad Challenge 2021 is maandag bekendgemaakt. Voor de wedstrijd werden van de 103 deelnemende gemeentes onder meer de satellietbeelden en luchtfoto's op hoeveelheid groen, of het gebrek daaraan, geanalyseerd. Onder deze gemeentes vallen zo'n 50 steden en 384 dorpen. Het Zuid-Hollandse Rijswijk is de groenste stad van Nederland.

In de stedenranglijst eindigen Delft en Soest op respectievelijk de tweede en derde plaats. Huis ter Heide en Zoelen staan op twee en drie bij de dorpen.

Nederland telde in 2021 zo'n 350 gemeentes. Zij konden zich inschrijven voor de wedstrijd geïnitieerd door ingenieursbureau Sweco, tuinmachinebedrijf Husqvarna en duurzaamheidsorganisatie NL Greenlabel.

Op basis van de analyse stellen de initiatiefnemers dat er nog bijna 2500 vierkante kilometer vergroend kan worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om parkeervakken of delen 'zinloze' verharding in openbaar gebied. Daar zitten ook tuinen van mensen of platte daken bij, waar een groen dak mogelijk zou zijn.

Net binnen