Horeca, cultuur en evenementen onder voorwaarden tot 22 uur open

© Foto ANP

DEN HAAG

Het kabinet wil de horeca, cultuur en een deel van de evenementen heropenen. Het plan is om de horeca en cultuur tot 22.00 uur te openen onder voorwaarden. Geplaceerde evenementen mogen ook weer doorgaan, melden bronnen na het Catshuisoverleg. Maandagavond wordt hierover gesproken met de voorzitters van de veiligheidsregio’s in het Veiligheidsberaad, dinsdag wordt een formeel besluit genomen.

Voor evenementen binnen met een verplichte zitplaats gaat een limiet gelden van 1250 bezoekers. Buiten mag de capaciteit maximaal met een derde worden gevuld. Ook dierentuinen en andere zogenoemde doorstroomlocaties mogen waarschijnlijk weer open. Daar moet men zich aan de regels houden voor de niet-essentiële dienstverlening. Festivals en andere ongeplaceerde evenementen kunnen nog niet heropenen. De nachthoreca evenmin.

Er wordt nog gekeken of er misschien een zogenoemd inloopsysteem ingevoerd zal worden voor de cultuursector. Dat zou betekenen dat gelegenheden tot 20.00 uur mensen mogen binnenlaten, die dan om 22.00 uur weer buiten moeten staan. Zo’n systeem zou in de horeca om praktische redenen niet ingevoerd worden.

Het Outbreak Management Team (OMT) had het kabinet overigens geadviseerd „avondsluiting niet later te laten ingaan dan 20 uur ’s avonds.” Als het kabinet officieel besluit zaken tot 22.00 uur open te laten, gaat het dus verder dan de deskundigen aanbevelen. Een bepaalde sluitingstijd is volgens het OMT belangrijk. „Immers, overdracht hangt niet alleen af van het aantal contacten, maar ook de duur ervan en de intensiteit”, blijkt uit het advies dat anders dan voorgaande keren vóór de persconferentie van dinsdag werd gepubliceerd.

Voor welk tijdstip het kabinet uiteindelijk kiest, hangt af van hoeveel mensen hun boosterprik hebben gehad, en van „de opvolging aan en uitvoering van de risicoreducerende maatregelen.” Het OMT noemt als voorbeeld van dit soort maatregelen het houden van afstand, het vragen van een coronapas en het dragen van een mondkapje.

Het kabinet neemt deze week eerder een besluit over de coronaregels dan normaal. Dat is omdat de maatregelen zoals die nu gelden voor een belangrijk deel uit voorzorg zijn. Toen hier vrijdag 21 januari een besluit over genomen moest worden, was nog veel onduidelijk over de omikronvariant van het virus. Zo was de angst dat door de snelle verspreiding van die variant een groot aantal patiënten tegelijk in de ziekenhuizen en op de ic’s terecht zou kunnen komen.

Politie

Als het kabinet dinsdag inderdaad besluit de horeca en cultuurinstellingen tot 22 uur te heropenen, is dat „goed nieuws”, stelt Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond noemt het

„Als het inderdaad zo zou zijn, dan is het vanuit veiligheidsperspectief een goede stap”, aldus Struijs. „De mensen zoeken een uitlaatklep en dat uit zich nu in illegale feestjes. We krijgen steeds meer meldingen van ruzies die uit de hand lopen.” Een versoepeling van de coronamaatregelen gaat volgens hem „echt helpen.”

Ook de Nederlandse BOA Bond zou blij zijn als het kabinet tot dit besluit komt. „Het zou een verstandig besluit zijn vanuit handhaving en veiligheid gezien”, zegt voorzitter Ruud Kuin. „De mensen zien nu dat de ziekenhuizen leger worden en dan zijn de coronamaatregelen erg beperkend. En dan valt het draagvlak weg.”

Net binnen