Gemeente Haarlem vangt veel meer ratten door inzet ’smartvallen’

Dode ratten worden met mee rioolwater weggespoeld.

Dode ratten worden met mee rioolwater weggespoeld.© Archieffoto Peter van Aalst Red Mouse

Mireille Sneekes
Haarlem

De gemeente Haarlem slaagt er in meer ratten te vangen. Sinds oktober vorig jaar heeft de gemeente meer ’smartvallen’ neergezet waardoor er in het laatste kwartaal van dat jaar 1300 extra rattenvangsten zijn geregistreerd. Sinds maart dit jaar zijn alle smartvallen in gebruik.

Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente. De cijfers laten zien dat er door het plaatsen van meer rattenvallen daadwerkelijk ook meer ratten werden gevangen. In februari werden, voor zo ver bekend, tot nu toe de meeste ratten gevangen, namelijk 1415. Toen waren 138 smartvallen in gebruik.

Inmiddels staat de teller op 141 smartvallen. Dat is het aantal dat de gemeente met het budget van 20.000 euro kan kopen. Dat budget wordt tot en met 2026 vrijgemaakt. In het Vondelkwartier staan veruit de meeste vallen, namelijk 35. In de Bomenbuurt en Transvaalwijk staan er zestien. In acht andere buurten staan er ongeveer tien.

Smartvallen

Vanaf 2023 is het niet meer toegestaan ratten te doden met gif. Om rattenoverlast tegen te gaan, bleken rattenklemmen niet doeltreffend genoeg. De gemeente zocht dus naar een nieuw alternatief en probeerde in 2019 ’smartvallen’ uit.

Door zo’n val wordt het ongedierte ’mechanisch uitgeschakeld’: een pin raakt met hoge snelheid de ruggengraad van de passerende rat. Daardoor is hij op slag dood. Vervolgens gaat het pinnetje weer omhoog en staat hij dus weer op scherp. Daardoor werkt de slimme val de hele dag door. De dode rat wordt met het rioolwater weggespoeld.

De vallen werden getest in een buurt die veel last heeft van de knaagdieren; het Vondelkwartier. Daar nam het aantal meldingen van rattenoverlast van 76 procent af door het experiment. Maar wat bleek: in andere buurten nam het aantal meldingen toe. De gemeente besloot vervolgens de vallen breder in te zetten.

Net binnen