Een filmpje kijken tijdens je MRI? Het kan in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk: ’Als eerste in Nederland’

De MRI heeft een infotainmentsysteen aan boord.

De MRI heeft een infotainmentsysteen aan boord.© Foto Rode Kruis Ziekenhuis

Suzanne Rijnja
Beverwijk

Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk heeft een nieuwe MRI. „Met deze MRI beschikken we over de allernieuwste technieken”, zegt Robert Nanne, afdelingsleider Radiologie. En tijdens het scannen kun je een filmpje kijken. „Als eerste ziekenhuis in Nederland.”

De nieuwe MRI is sneller, stiller en ruimer dan de vorige. Het apparaat staat al sinds februari in het ziekenhuis - het moest met een hijskraan naar binnen worden getild - maar is nu aangesloten, getest en in gebruik genomen.

De MRI maakt niet alleen scans van organen en weefsels, deze gloednieuwe apperatuur heeft ook een infotainmentsysteem aan boord. Via een beeldscherm en geluidsinstallatie kan de patiënt een filmpje kijken. Geen speelfilm, want die duurt nogal lang, maar bijvoorbeeld natuurbeelden. De video kan de patiënten afleiden van het onderzoek.

In het RKZ nemen dagelijks zo’n 20 tot 25 patienten plaats in de scanner. Nanne: „We kunnen daardoor in het RKZ een breed scala van MRI-onderzoeken aanbieden op hoog niveau. Deze MRI is niet alleen sneller en stiller, maar is ook nog eens veel ruimer voor de patiënt dan de vorige versie.”

Scherper

De beelden van de nieuwe MRI zijn beter en scherper dan die van de vorige, zegt radioloog Suzanna van Veen. „Met slimme software kan de nieuwe MRI bewegingen beter wegpoetsen. Door bijvoorbeeld ademhaling en andere kleine bewegingen zijn beelden soms verstoord. De software zorgt ervoor dat deze ruis zo min mogelijk is en de beelden zo compleet mogelijk worden.’

Biomatrix technologie

De MRI - geleverd door Siemens Healthineers - heeft een verrijdbaar onderzoeksbed, dus meerdere keren van het ene naar het andere bed verplaatsen is niet meer nodig. Tenslotte is de nieuwe aanwinst van het RKZ ook voorzien van ’biomatrix technologie’. Dat wil zeggen dat de techniek automatisch rekening houdt met de fysieke eigenschappen van patiënten, zoals het meten van de ademhaling. Dat maakt het instellen van de scanner makkelijker.

Net binnen