Juist mannen die vrouwen oprecht liefhebben en respecteren moeten zich luider laten horen | Haroon Ali

Veel mannen blijven akelig stil, nu abortus weer illegaal dreigt te worden in de helft van Amerikaanse staten, nota bene in ’the land of the free’. De veiligheid van vrouwen zou ons allen zorgen moet baren, daar moeten we gezamenlijk voor opkomen. Want ook in Nederland waart het antiabortussentiment weer rond en wordt er geregeld bij klinieken gedemonstreerd. Dus waarom hoor je progressieve mannen hier zo weinig over?

Ik denk dat het deels ongemak en onwetendheid is. Mannen weten vaak schrikbarend weinig van de vrouwelijke anatomie, het onzekere verloop van een zwangerschap en de ontwikkeling van een foetus. De verantwoordelijkheid van anticonceptie wordt meestal ook bij vrouwen gelegd – terwijl mannen toch echt die zwangerschappen veroorzaken. Omdat mannen zeggen dat ze seks fijner vinden zonder condoom, moeten vrouwen aan de pil of een spiraaltje gebruiken. Als het dan toch misgaat, is het haar probleem.

Dat gebrek aan kennis en inlevingsvermogen heeft mannen er niet van weerhouden de lichamen van vrouwen te reguleren. Hoe belachelijk dat is, bewees Kamala Harris al in 2018, toen ze nog senator was. In haar verhoor van de omstreden opperrechter Brett Kavanaugh, nu medeverantwoordelijk voor het terugdraaien van het recht op abortus, vroeg Harris: „Kunt u een wet noemen die overheden de macht geeft om beslissingen te nemen over het mannelijk lichaam?” Kavanaugh stond met zijn mond vol tanden, want zo’n wet bestaat niet.

Conservatief-christelijke en radicaal-rechtse mannen zijn van mening dat een vrouw hoe dan ook haar zwangerschap moet uitdragen, zélfs na incest of verkrachting, óók als er ernstige beperkingen worden vastgesteld die een normaal leven voor het kind onmogelijk maken. Deze engerds zien vrouwen niet als mens, maar als een broedmachine. „Vrouwen worden gestraft omdat ze seks hebben zonder zich te willen voortplanten”, zei de Amerikaanse commentator Ana Kasparian in de YouTube-nieuwsshow ’The Young Turks’. „Die mannen doen niets voor ongewenste baby’s. Ze willen vooral controle uitoefenen over vrouwen.”

Die ideeën leven ook in delen van Nederland. Officieel staat abortus nog in ons wetboek van strafrecht, en mag het alleen onder bepaalde voorwaarden worden uitgevoerd. De verplichte bedenktijd van vijf dagen werd onlangs wel geschrapt, maar PVV, Forum voor Democratie, SGP, ChristenUnie en enkele CDA’ers in de Eerste Kamer stemden tegen. Mannen hebben nog steeds het gevoel dat zij het lot van vrouwen mogen bepalen. Terwijl het voor vrouwen voldoende moet zijn om te zeggen: ik wil geen kind, niet nu.

Juist mannen die vrouwen oprecht liefhebben en respecteren moeten zich luider laten horen, zodat de hetze tegen abortus niet verder uit de hand loopt. Ook andere hard bevochten rechten kunnen zo weer kunnen worden afgepakt, zelfs in een vrij land. Vrouwen hebben mannen dus niet nodig om beslissingen voor ze te nemen, maar wel om hun strijd voor zelfbeschikking te steunen. Zoals rapper Kendrick Lamar afgelopen weekend meermaals tijdens een optreden herhaalde: „Godspeed for women’s rights!”

Net binnen