Bloedhete dagen op komst: waar kun je veilig zwemmen in natuurwater? Bekijk de kaart

De komende dagen zal vermoedelijk op steeds meer plaatsen blauwalg worden aangetroffen.© ANP

Redactie
Amsterdam

Met een hele serie warme tot bloedhete dagen in het verschiet zullen veel Nederlanders verkoeling willen zoeken door te gaan zwemmen. Op onderstaande kaart kun je deze zomer altijd de laatste stand van zaken over de zwemwaterkwaliteit van natuurwater bij jou in de buurt vinden.

Inspecteurs controleren tussen 1 mei en 1 oktober op ruim negenhonderd zwemlocaties regelmatig de kwaliteit van het Nederlandse natuurwater. Wanneer er een waarschuwing of negatief zwemadvies wordt gegeven, wordt deze automatisch aan de kaart toegevoegd. Zo ben je altijd op de hoogte van de zwemwaterkwaliteit bij jou in de buurt.

In natuurwater is het vooral oppassen voor blauwalg, waarschuwt Rijkswaterstaat. Blauwalg is soms waarneembaar als een groene of blauwe laag op het wateroppervlak. Soms zit het ook in het water zonder dat het zichtbaar is. Aanraking met blauwalg kan huidirritaties veroorzaken, maar ook hoofdpijn en darm- en maagproblemen.

Lees ook: Het wordt tropisch warm: zelfs kans op superhittegolf

Onder meer Waterschap Rivierenland raadt mensen vanwege blauwalg af om te zwemmen in sloten en vaarten in de regio's Rijk van Nijmegen, het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena. Dat komt doordat er blauwalg is aangetroffen in de Maas.

Net binnen