Op deze dag in 1988 wordt bokser Regilio Tuur letterlijk in één klap beroemd

Regilio Tuur in gevecht met Kelcie Banks.© Foto ANP

Jaap Heemskerk

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ’verjaardag’ viert. Vandaag: het succes van bokser Regilio Tuur op de Olympische Spelen in Seoul (1988).

Als nummer drie van Europa toont Regilio Tuur continu vormbehoud, maar pas zes weken voor de Olympische Spelen krijgt het vedergewicht te horen dat hij naar Seoul mag.

De kleine bokser schrikt echter als hij het verlossende telefoontje krijgt van Stan van den Driessche. „Ik heb slecht nieuws voor je”, zegt de technisch coördinator van de boksbond tegen Tuur. Om daar snel aan toe te voegen: „Je moet blijven trainen.” Tuur begrijpt meteen dat Stan een dolletje maakt en dat hij door het NOC definitief is aangewezen voor Seoul.

Loting

Als daar de loting plaatsvindt, is duidelijk dat Tuur moet boksen op de tweede dag van de Olympische Spelen. De openingsceremonie moet hij daardoor laten schieten. Dat is al een tegenvaller, en als wereldkampioen Kelcie Banks als tegenstander uit de koker komt overheerst in het Nederlandse kamp teleurstelling.

De 21-jarige Tuur is niet naar Seoul gekomen voor een medaille, maar om ervaring op te doen zodat hij over vier jaar in Barcelona voor de prijzen kan gaan. Een verliespartij in de eerste ronde zou dan ook erg jammer zijn. Tuur is echter snel over de teleurstelling heen en zegt: „Het is een zware loting, voor Banks.”

Geen bluf

Dat zijn uitspraak geen bluf is, bewijst de Nederlandse bokser in de ring. Nooit eerder vocht Tuur tegen een Amerikaan, maar hij weet tegen de favoriet voor de olympische titel, die een kop groter is, te verrassen. Het grote succes heeft Kelcie Banks arrogant gemaakt. Terwijl Tuur voor de partij zijn spieren losmaakt doet Banks helemaal niets. Wel kijkt hij de Nederlander aan met een blik van: wat maak jij je druk. Dat tergt Tuur tot op het bot en geeft hem iets extra’s. De teleurstelling over de loting gecombineerd met de ergernis brengt hem tot grote hoogte.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Flitsende hoek

Banks begint fel waardoor Tuur even tijd nodig heeft om erin te komen. Hij voelt echter al snel dat hij door de dekking van de Amerikaan kan komen. Hij plaatst enkele stoten op het lichaam van Banks en dringt hem een hoek in. De Amerikaan probeert onder de druk van Tuur weg te glippen naar de andere kant van de ring, maar Tuur volgt onmiddellijk en een flitsende hoek op de kaak vloert Banks. Er staat dan pas 1 minuut en 50 seconden op de klok.

Meteen is duidelijk dat Banks niet binnen tien seconden opstaat, waardoor Tuur in één klap bekend is geworden. Een medaille zit er voor de Nederlander niet in. Na nog twee overwinningen verliest hij in de kwartfinales. Een herkansing in Barcelona komt er ook niet. Tuur besluit prof te worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net binnen