Telstar heeft een heel leuk ploegje met een groot probleem: het benut zijn kansen niet. En dus werd er verloren van Heracles Almelo

Koen Blommestijn is beresterk en werkt hard maar mist precisie in de afwerking.© Foto United Photos / Rob van Wieringen

Milo Lambers
Velsen-Zuid

Telstar heeft een prima ploegje om, zoals Mike Snoei het zegt, de luis in de pels te zijn. Een probleem: het benut zijn kansen niet. Zie daar waarom het met 0-3 van Heracles verloor.

In de eerste helft had Telstar immers al met minstens een doelpunt voor moeten staan. Christos Giousis onderschepte een terugspeelbal. Hij schoot direct in maar keeper Michael Brouwer redde attent. Diezelfde Brouwer zat ook in de weg bij een goede kopbal van Plet uit een corner.

Telstar speelde tegen de Heraclieden, net als vorige week tegen Almere City, met bravoure en was beter dan de op papier sterkere tegenstander. Telstar gaf achterin heel weinig weg, zat er bovenop. Spelmaker Anas Ouahim van Heracles zal toen hij na afloop naar het toilet ging, nog het gevoel hebben gehad dat Anass Najah hem achtervolgde.

Zeker achterin is Telstar sterker dan vorig jaar dankzij Mitch Apau en Niels Oude Kotte. Sterke verdedigers die je niet zomaar voorbij komt en vaak al in vroeg stadium de angel uit de aanval van de tegenstander kunnen halen. Oude Kotte liet tegen Heracles bovendien soms zien ook in de opbouw van waarde te zijn met lange crosspasses.

Het probleem ligt voorin. Telstar maakt veel te weinig doelpunten. Ook in de tweede helft was Christos Giousis twee keer dichtbij een goal. Bij een vrije kopkans gaf hij de bal te weinig vaart mee en de fraaie omhaal ging naast. De Griek liet in zijn eerste drie wedstrijden zien lekker te kunnen voetballen. Hij is technisch vaardig, kiest gemakkelijk positie en duikt vaak op in de zestien.

De 23-jarige aanvaller heeft beloofd dat hij twintig goals gaat maken voor zijn nieuwe ploeg. Dan zal hij moeten werken aan effectiviteit. Hij wil het vaak te mooi doen, geeft hakjes op momenten dat je beter kunt kiezen voor een simpel passje.

(Tekst gaat door onder de foto)

De andere twee aanvallers Glynor Plet en Koen Bloemmestijn scoorden beiden twee keer dit seizoen. Vooral bij Blommestijn had dit aantal meer moeten zijn. De van Volendam gehuurde aanvaller is snel en explosief maar in scoringspositie handelt hij vaak veel te wild en onbehouwen. De 35-jarige Glynor Plet is een bewezen goaltjesdief maar zijn rol is dit jaar iets anders dan andere seizoenen. Hij sleurt en trekt alsof hij nog 24 is maar komt minder vaak in scoringspositie.

,,We speelden heel goed. Maar kom op, daar horen ook goals bij. Plet had een hoek moeten uitkiezen bij die grote kans”, was trainer Mike Snoei kritisch. ,,Het vele verdedigende werk kost hem ook veel kracht. Misschien is dat een puntje. Blommestijn had een moment waarop hij de bal had moeten afleggen op Jay Kruiver. Dat deed hij niet en dat is jammer. Spitsen zijn vaak gefixeerd op doelpunten maken. Daar leven ze van. Soms is het beter om de bal af te leggen. Koen maakte ook bij de 0-1 een fout. Daar baal ik van, want we hebben een heel erg goede eerste helft gespeeld. Ik denk de beste tot nu toe.”

De 0-3 was zeer geflatteerd. Emil Hansson trok na een uur mooi naar binnen en schoot onhoudbaar in de kruising. De goal van Cecilia ontstond doordat Telstar meer risico nam. In blessuretijd scoorde Laursen uit een strafschop.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Telstar-Heracles 0-3

56. Hansson 0-1, 88. Cecilia 0-2, 90. Laursen (pen.) 0-3

Telstar Koeman; Kruiver, Apau, Aktas, Oude Kotte, Mulder (69. Blackson); Najah (90. Smit), Ainsalu; Blommestijn (69. Seedorf), Plet (69. Min), Giousis

Heracles Almelo Brouwer; Rooksen (46. Deyonge), Hoogman, Sonnenberg, Mokono, Schoofs (46. Bruns), Scheperman (65. Vejinovic); Laursen, Ouhim, Hansson; Armenteros (82. Cecilia)

Net binnen