Vlak voor tijd neemt Telstar geniepig de voorsprong bij VVV Venlo. Toch gaat het daarna nog mis: ’Was het de 97e minuut? Dat maakt het nog zuurder’

Koen Blommestijn vecht voor de bal.© Orange Pictures / Broer van den Boom

Milo Lambers
Venlo

In een hete slotfase heeft Telstar op bezoek bij VVV naast een overwinning gegrepen. De Velsenaren kwamen in de 88e minuut op voorsprong door Mikhel Ainsalu maar kregen diep in blessuretijd even later alsnog een doelpunt tegen: 1-1.

Als Telstar had gewonnen in Venlo was dat misschien niet helemaal verdiend geweest. Maar Telstar was dichtbij en had op basis van de eerste helft toen al op voorsprong moeten staan. De harde les die Telstar vorige week uit de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo kon trekken was dat je je goede spel moet omzetten in doelpunten. Met 0-3 kreeg Telstar op papier een pak slaag maar de werkelijkheid was dat Telstar grote delen van de wedstrijd veel beter was maar vele kansen onbenut. Snoei hamerde er na afloop ook op en zal zijn spelers ongetwijfeld de afgelopen week nogmaals gewezen hebben op de vele gemiste mogelijkheden.

En eigenlijk was dat nu weer het probleem. Telstar kwam pas vlak voor tijd op voorsprong toen de Est Mikhel Ainsalu vanuit een corner in een chaotische situatie de bal binnenliep. Daarvoor had het heel veel kansen gehad.

Voetballend zag het er bij vlagen verzorgd en overtuigend uit en achterin staat het solide. Ook tegen VVV was Telstar in de eerste helft, net als een week eerder tegen de Heraclieden, gewoon beter dan de op papier veel sterkere tegenstander. Al na een paar minuten ging een schot van Christos Giousis naast. Glynor Plet schoot vervolgens even later over, Jonahtan Mulder ging alleen op de keeper af maar kreeg de bal er niet tegenaan. Giousis wist zichzelf mooi vrij te draaien maar keeg zijn schot niet op doel.

Voorin is een van de grootste problemen uitgerekend de rol van aanvoerder Glynor Plet, Telstar-boegbeeld en nummer twee op de topscorerlijst aller tijden van de club. Hij heeft het lastig met het spel dat Telstar dit seizoen speelt. In de zestien is niemand zo gevaarlijk en dodelijk als de 35-jarige spits maar het ontbreekt hem aan snelheid en diepgang. Meermaals kreeg hij in Limburg een mooie steekbal van Giousis of Thomas Oude Kotte. Plet heeft alleen niet de kwaliteiten om zo’n pass vervolgens met een doelpunt te promoveren tot assist. Staat Plet in de zestien, dan ontbreekt het juist vaak aan zuivere en harde voorzetten.

,,Wat ik wil is dat Plet een kapstok is”, reageerde Snoei. ,,Hij moet de wingbacks diep sturen en ballen geven. Vandaag had hij niet zo’n gelukkige wedstrijd. Tegen Almere City werkte het wel heel goed. De wingbacks moeten ook diep durven gaan. Soms vinden ze dat nog lastig. Ze moeten beseffen dat we achterin nog drie man hebben staan. Dat is zat.”

Giousis heeft mooie passeerbewegingen in huis maar tot een echte kans leiden zijn acties niet. Koen Blommestijn is sterk en werkt keihard maar is ook vaak wat ongecontroleerd en wild in de buurt van het vijandelijke doel.

Inspiratieloos VVV

VVV speelde in de eerste helft behouden en inspiratieloos. In de tweede helft kreeg het een aantal grote kansen. Telstar-doelman Ronald Koeman Jr. ontpopte zich tot de belangrijkste man van het team. Hij laat dit seizoen zien een betrouwbare doelman te zijn. Al in de eerste helft toen VVV vanuit het niets een enorme kans kreeg, reageerde hij knap op een schot van Robert Klaasen. Toen Jonathan Mulder na een uur de bal eenvoudig inleverde bij VVV, leek een tegendoelpunt onvermijdelijk maar Koeman redde op de inzet van Sven Braken.

Bij een vrije trap in de 97e minuut, officieel was er vijf minuten blessuretijd gegeven, ging doelman Ennio van der Gouw mee naar voren bij VVV. Sven Braken schoot raak. ,,Ik heb geen idee wat er precies gebeurde”, reageerde doelman Koeman balend. ,,Was het al de 97e minuut? Dat maakt het nog zuurder.”

Net binnen