Mogelijk meer sociale huurwoningen in oud Rabo-pand aan de Dreef in Haarlem

Een tekening van het gebouw bij de Haarlemmerhout waar mogelijk meer sociale huurwoningen in komen.

Mireille Sneekes
Haarlem

De Haarlemse gemeenteraad wil meer sociale huurwoningen in het oude Rabobank-pand aan de Dreef. Raadsleden roepen het college op om niet 40 procent van de te realiseren woningen sociale huur te maken - zoals gepland -, maar 50 procent.

Ook wil de raad dat die woningen worden ingevuld door woningcorporaties en niet door de projectontwikkelaar, zoals nu het plan is. Dat werd donderdag tijdens een vergadering besproken. Coalitiepartijen PvdA, Actiepartij en CDA dienden een motie in die pleit voor een andere aanpak wat de sociale huur betreft.

Aan Dreef 40 komen, naast kantoren, 39 woningen. Die zijn onderverdeeld onder de veel terugkerende 40-40-20-categorisering. Dat betekent dat er vijftien sociale huurwoningen van zo’n 50 vierkante meter komen. Verder is er plek voor zestien wat grotere, middeldure woningen en acht woningen binnen de vrije sector met een oppervlakte richting de 100 vierkante meter.

Lees ook: Woningen en kantoren moeten oud Rabo-pand nieuwe toekomst geven

PvdA, Actiepartij en CDA wijzen het college er echter op dat in het coalitieakkoord staat dat het wenselijk is in dat deel van de stad minimaal vijftig procent sociale huur te realiseren bij nieuwbouw. Die woningen moeten na de bouw in handen komen van een woningcorporatie.

De drie partijen willen dat nu gerealiseerd zien. Een meerderheid van de raad was het met de fracties eens, dus het college moet onderzoeken ’op welke manier het aandeel woningen in het plan verhoogd kan worden naar tenminste 50 procent sociale huur, zonder vertraging van de opleverdatum’.

Er wordt opgeroepen ’om in gesprek met de initiatiefnemer en de Haarlemse woningcorporaties te onderzoeken hoe de sociale huurwoningen na realisatie in eigendom kunnen komen van een woningcorporatie’.

Het liefst gaan de extra sociale huurwoningen ten koste van de woningen in de vrije sector. De nieuwe verdeling wordt dan 50-40-10, maar in de motie staat niet expliciet dat het aandeel middeldure woningen niet mag krimpen.

Lees ook: Omwonenden bezorgd over bouwtekeningen voor Dreef 40 in Haarlem, waar woningen en kantoren komen: ’Tot onze dood kijken we straks naar hoog en massief gebouw’

Net binnen