Open Huizen Dag terug van even weggeweest. ’Er zijn meer dan 9000 woningen te bezichtigen’

Merlin Mulder
Amsterdam

Gebakken appeltaart op het aanrecht en verse bloemen op tafel. Deze zaterdag kunnen huizenzoekers en andere nieuwsgierigen weer huizen bekijken. De NVM Open Huizen Dag is terug van even weggeweest.

In oktober 2019 was er voor het laatst een Open Huizen Dag ’oude stijl’. De coronacrisis en het zeer krappe aanbod op de woningmarkt zorgden ervoor dat de makelaarsvereniging besloot het format om te gooien. Wat valt er te bekijken als er toch bijna geen woningen te koop staan? Bij de edities erna konden kopers en verkopers gratis advies inwinnen bij een NVM-makelaar over bijvoorbeeld verduurzaming, woningwaarde of de koop of verkoop van een huis.

Dat advies inwinnen kan weer, maar wie wil kan zaterdag ook bij een te koop staande woning naar binnen lopen. Dat laatste maakte de Open Huizen Dag altijd erg populair en een fenomeen. Het is ook al zo’n twintig keer georganiseerd. Inmiddels hebben ruim 9200 verkopers hun woningen voor zaterdag aangemeld. Het aanbod is verspreid door het land en de woningen vallen in allerlei prijscategorieën. Woordvoerder Marc van der Lee verwacht dat het aantal deelnemers nog boven de 10.000 uit zal komen. ,,De aanmeldingen lopen nog flink op, ik denk dat dat nog wel even doorgaat.’’ Bij de laatste editie in 2019 waren er 12.000 woningen te bekijken.

Er is nog steeds sprake van krapte op de woningmarkt, maar minder dan afgelopen jaren. Zo staan woningen gemiddeld iets langer te koop en neemt het aanbod iets toe. ,,We denken dat het weer kan’’, aldus Van der Lee. ,,Daar zijn we blij mee, want het voorziet in een behoefte. Je kan vrijblijvend even binnenlopen en vragen stellen aan de bewoners zelf. Die zie je normaal gesproken bij bezichtigingen meestal niet.’’

Bloemen

En die appeltaart en verse bos bloemen, werken die nou echt om een woning eerder te verkopen? ,,Of je echt appeltaart moet gaan bakken, weet ik niet. Dat moet je zelf weten. Maar ons advies is wel: maak het gezellig in je huis. Dus die bos bloemen kan zeker helpen. Zorg dat mensen zich welkom voelen. Het hoeft niet super leeg en netjes te zijn, het is vooral belangrijk dat de sfeer fijn is in de woning.’’ Nog meer tips voor deelnemers? ,,Zorg dat je een kort praatje voorbereid hebt waarom het fijn wonen is in jouw huis en buurt. Bereid een minuutje voor, dat is altijd handig. Daarnaast zou ik heel persoonlijke items, zoals bijvoorbeeld foto’s die je niet met anderen wil delen, even weghalen.’’

Op Funda staan alle deelnemende woningen die zaterdag te bezichtigen zijn. De Open Huizen Dag is van 10.00 uur ’s ochtends tot 15.00 uur en er hoeft geen afspraak gemaakt te worden om binnen te kijken. Via openhuizendag.nl kan er een afspraak gemaakt worden voor een adviesgesprek bij een makelaar.

Net binnen