Warmtenet Haarlem nog volop in onderzoek, gebruik aquathermie lang niet zeker
Flatgebouwen van Elan Wonen in Meerwijk met op de achtergrond de Meerwijkplas.© Foto Elan Wonen/Ton Hurks
Het Spaarne ’s zomers 6 graden kouder? Zoiets zal de gemeente natuurlijk nooit laten gebeuren, zegt de woordvoerder van wethouder Robbert Berkhout (energietransitie). Hoe de warmtevoorziening voor Schalkwijk eruit gaat zien, is nog volop in onderzoek.
De gemeente wil in Schalkwijk en omgeving een aantal warmtenetten laten aanleggen. Dat gebeurt op basis van warmtekoudeopslag, waarbij diep in de bodem koud en warm water worden opgeslagen.
Om na gebruik van de warmte in de woningen de voorraad warmte weer aan te vullen werd in eerste instantie gedacht aan aquathermie. Onderzoeksbureau Merosch noteerde dat de Ringvaart, het Spaarne, de Meerwijkplas enzovoorts daarvoor ruim genoeg potentie hebben. Een ander onderzoeksbureau CE Delft heeft wel gewaarschuwd voor het effect op de temperatuur van het water. Stel dat de hele warmtevoorziening voor Schalkwijk zou worden aangetakt op het Zuider Buiten Spaarne, dan zou de temperatuur daarvan ’s zomers 6 graden kunnen dalen.
,, Dat laten we natuurlijk nóóit gebeuren’’, zegt de woordvoerder van wethouder Robbert Berkhout. ,,Los daarvan, is de Ringvaart een meer voor de hand liggende bron. Maar daarvan willen we de temperatuur natuurlijk ook niet laten dalen.’’
Zonnepanelen
De gemeente heeft nog niet besloten hoe de warmte wel goed kan worden aangevuld. Er wordt gekeken naar verschillende mogelijkheden zoals zonnepanelen en droge koelers (een soort warmtewisselaars). Mogelijk wordt uiteindelijk voor een mix van de drie technieken wordt gekozen.
Dat Schalkwijk niet geschikt zou zijn voor een warmtenet op basis van warmtekoudeopslag, omdat de grond hier te zacht voor zou zijn, is volgens de woordvoerder onzin. Die zorg uitte OP Haarlem gisteren in deze krant. ,,Warmtekoudeopslag is inmiddels een beproefde techniek voor alle soorten grond, en voor de horizontale buizen maakt het ook niet uit.’’
OP Haarlem
In het artikel van gisteren werd OP Haarlem de grootste oppositiepartij genoemd. Dat klopt niet, het is tegenwoordig een van de vele kleine fracties in de gemeenteraad.
Lees ook: ’Temperatuur Spaarne kan 6 graden dalen’. Haarlem zet in op warmtenetten met aquathermie
Lees ook: ’Grote zorgen’ over Haarlems warmtenet, ook in de nieuwe versie