Franse justitieminister moet terechtstaan voor misbruik positie

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

De Franse justitieminister Éric Dupond-Moretti moet in de rechtbank terechtstaan voor belangenverstrengeling. De oud-advocaat wordt ervan beschuldigd zijn positie te hebben misbruikt.

De beschuldigingen draaien om administratieve onderzoeken die de minister liet doen naar drie rechters. Zij gaven in 2014 de politie opdracht om de telefoongegevens van tientallen advocaten en magistraten, onder wie Dupond-Moretti, te doorzoeken in het kader van een onderzoek naar oud-president Nicolas Sarkozy.

Volgens Dupond-Moretti startte hij het onderzoek naar mogelijke fouten met betrekking tot de telefoongegevens na aanbevelingen van zijn ambtenaren. Hij ontkent dat hij zijn positie heeft misbruikt. De rechterlijke macht beschuldigt de minister van een heksenjacht.

Dupond-Moretti moet in Parijs verschijnen voor het Hof van Justitie van de Republiek (CJR), een speciale rechtbank die zich buigt over vermeend wangedrag door ministers. Hij werd eerder al urenlang door onderzoeksrechters verhoord. Zijn advocaten zeggen beroep te zullen aantekenen tegen het besluit om de minister terecht te laten staan.

Net binnen