Vrouwenkoor Koor Sparkle tikt kwart eeuw aan. Frank Anepool is er even lang dirigent | 5 cultuurtips

Frank Anepool is de oprichter van Sparkle.

Het koor maakt zich op voor hun jubileumconcert.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Mitzie Meijerhof
Velserbroek

Vrouwenkoor Sparkle viert feest met twee concerten op 7 en 8 oktober. Het koor uit Velserbroek bestaat vijfentwintig jaar en staat sinds het begin onder leiding van Frank Anepool, die het koor ook heeft opgericht. Maar er valt nog meer te beleven in cultureel Velsen. Vijf tips.

Op 7 en 8 oktober staat het koor al zingend stil bij een kwart eeuw zingen. Op zondag 11 september gaf het koor al een voorproefje bij het culturele festival Summer Park Sessions.

Het begon allemaal op 8 oktober 1997. Muzikant en dirigent Frank Anepool streek vijfentwintig jaar geleden neer in Velserbroek. Hij was er net zo nieuw als alle andere mensen. Hij besloot eens te kijken wat er voor koren waren in de regio, want hij wilde niemand in de weg zitten. Na dat onderzoek werd het een koor voor lichte muziek. Anepool plaatste vervolgens een oproep in de Jutter/Hofgeest. Hij vroeg vrouwen om te komen zingen in zijn nieuwe koor.

De animo daarvoor was direct heel groot, zo groot dat er al snel een wachtlijst ontstond, om mee te kunnen doen.

Sparkle is een vaste waarde in Velsen gebleken en heeft inmiddels haar strepen verdiend. Bijna een kwart van de zangeressen zingt al in het koor vanaf de oprichting.

In vijfentwintig jaar heeft Sparkle een uitgebreid repertoire opgebouwd en heeft in talloze zaaltjes, kerken en theaters opgetreden. Het koor heeft cd’s opgenomen, kwam op televisie met de Top 2000 en trad op op de pont. Sparkle werkte samen met de IJmuider Harmonie op 4 mei bij Westerveld en met Soli bij de Night of the Proms. Het koor kijkt ook met veel plezier terug op het Havenfestival. Daar gingen de leden een samenwerkingsverband aan met Kees Koldijk van de Viertuoze Matrozen. Ze werkten aan de cd met daarop het IJmuidens volkslied. Elk jaar doet Sparkle mee aan het korenfestival bij Paradiso.

Anepool is nog steeds de muzikale spil van het koor. Hij dirigeert de drie stemgroepen en verzorgt de arrangementen voor popnummers, filmmuziek, musical- en songfestival liedjes. Het koor zingt Nederlandstalig, Engels, en tegenwoordig ook Italiaans en Zweeds. Tijdens de jubileumvoorstellingen op 7 en 8 oktober laten Anepool en zijn dames een selectie van hun uitgebreide repertoire horen. Het is tevens een rondgang langs de 25-jarige geschiedenis van vrouwenkoor Sparkle.

Sparkle repeteert op woensdagavonden van 20 uur tot 22 uur in de Hofstede in Velserbroek.

De voorstellingen vinden plaats in de Kruispuntkerk in Velserbroek. De zaal gaat om 19.30 uur open, aanvang is 20 uur. Kaarten á 12,50 euro bestellen kan door te mailen naar:

zanggroepsparklevelsen@gmail.com

Deltasingers

Gezelligheid staat voorop bij De Deltasingers.© Foto Jaap Bakker

Gezelligheidskoor de Delta Singers uit IJmuiden is begonnen aan haar zeventiende seizoen. De start gaat een feestelijk tintje krijgen.

Warmlopen deed het koor, dat onder leiding staat van Elly Entius, al eerder tijdens het culturele festival Summer Park Sessions. De door corona uitgestelde viering van het 15-jarig bestaan vindt plaats op zondag 9 oktober om 14 uur in buurthuis De Brulboei.

Het koor is opgericht in 2006 en sinds 2007 aangesloten bij de ’Bond voor Smart & Levensliederen’. De vijftig leden repeteren op donderdagavond.

Op het repertoire staan meezingers, oude luister- en vissersliedjes, liedjes met een lach en een traan. Daarnaast heeft het koor een bijzonder kerstrepertoire. Dat brengen ze allemaal ten gehore in woonzorgcentra en verpleeghuizen, op campings en bij feesten. Samen met De Deltasingers viert De Brulboei haar 65-jarig bestaan. De feestmiddag heet: Muziek voor de Wijk!!

Entree 2,50 euro inclusief. Kaartverkoop bij de receptie van De Brulboei. Het feest wordt gepresenteerd door Jan Kieftenbeld. De muziek wordt verzorgd door Maarten Redeker, John Bosschert en De Delta Singers. Aan de knoppen Peter Uiterwijk Winkel.

Raadhuis voor de Kunst

Werken van de verschillende kunstenaars in het Raadhuis voor de Kunst.© Foto aangeleverd

Kunstenaarsgroep CreArte exposeert in het Raadhuis voor de Kunst. De leden schilderden al, maar met elkaar volgden ze vier jaar lang een opleiding bij Crejat De Nieuwe Academie in Alkmaar.

De expositie ’Het moet schuren’ is tot en met 23 oktober te zien op vrijdag, zaterdag en zondag van 13 uur tot 17 uur. Op die dagen is ook een aantal kunstenaars persoonlijk aanwezig om geïnteresseerden het een en ander over het werk te vertellen of vragen te beantwoorden.

Wat maakt een schilderij nou eigenlijk interessant, eigen en verrassend? Perfectionisme loslaten, op gevoel schilderen, op ontdekking gaan, zien wat er ontstaat? Welk gevoel komt er naar de oppervlakte als je kijkt naar een werk? Dat mogen bezoekers van de afwisselende expositie in Oud-Velsen zelf bepalen.

Deelnemende exposanten zijn: Renate van den Berg, Meta de Groot, Floris Kristensen, Gea Nagel en Ria Wester. Het afgelopen jaar zochten zij de uitdaging om een thema steeds verder uit te diepen en te experimenteren met kleur, compositie, materie en vormgeving.

Raadhuis voor de Kunst, Torenstraat 7 in Velsen- Zuid. De tentoonstelling is te zien tot en met 23 oktober op vrijdag, zaterdag en zondag van 13 uur tot 17 uur. De toegang is gratis.

’t Mosterdzaadje

Jazz trio Hendrik Müller in ’t Mosterdzaadje.© Foto Claudia Hansen

Hendrik Müller zet de contrabas in de schijnwerpers als op vrijdag 7 oktober om 20 uur het Hendrik Müller Trio nummers brengt van zijn debuutalbum ’Unlikely Scenario’.

Het trio bestaande uit Christian Pabst (piano), Nick Thessalonikefs (drums) en Hendrik Müller (contrabas) speelt eigen composities. Het genre is moderne jazz met invloeden uit traditionele jazz en uit de klassieke muziek.

Met hulp van het trio laat Hendrik de ziel van de contrabas tevoorschijn komen. De muziek is energiek en beschouwend, vol onverwachte wendingen en biedt ruimte voor improvisatie.

Pianoduo

Een jaarlijks terugkerend pianofeest is het optreden van het duo Elvire Boelee en Dimitar Dimitrov. Zondag om 15 uur is het tweetal te gast in ’t Mosterdzaadje. Op het programma J.S. Bach, C. Saint- Saëns, V. Gavrilin, C.Debussy en G. Gershwin. Op hun Youtube-kanaal laten ze zien hoe ze hun programma instuderen. Een leerzaam en ook humoristisch kijkje in de keuken van het quatre-mains spelen.

't Mosterdzaadje, Kerkweg 29, Santpoort-Noord 023-5378625. Toegang vrij, na afloop collecte met richtlijn van 10 euro.

Zee- en Havenmuseum

’Rozen verwelken, Schepen vergaan’ is de nieuwe expositie in het Zee- en Havenmusem.© Foto aangeleverd

Oktober is de Maand van de Geschiedenis en het thema dit jaar is ’Wat een ramp’. Het Zee- en Havenmuseum haakt hierop aan met een nieuwe expositie ’Rozen verwelken, Schepen vergaan’.

Op de kop van de haven staat een drie meter hoog bronzen beeld van een visser met stormlantaarn in de hand. Op de borden bij het monument staan de namen van 319 op zee gebleven IJmuider vissers vanaf 1886. Het monument werd opgericht om de nagedachtenis van de omgekomen vissers te eren en om een plaats van herdenking te bieden aan hun nabestaanden en aan de bevolking. In de tentoonstelling worden verhalen verteld over de schepen waarop de vissers, wier namen op het vissersmonument staan.

In poëziealbums wordt al jarenlang een versje geschreven dat begint met de regel: Rozen verwelken, Schepen vergaan. Dit versje heeft voor veel vissersfamilies een diepe betekenis. Dat veel mensen nog steeds het versje kennen, bewijst het grote aantal albums dat het museum, na één enkele oproep, in bruikleen ontving. In deze tentoonstelling zijn dan ook 41 poëziealbums met het bekende versje of een variant daarop zien.

Het museum is open op zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag. In de herfstvakantie, van 15 tot en met 23 oktober, elke middag behalve op maandag geopend.

Net binnen