Schaatser Mats Stoltenborg mag van marathonteam naar world cup in Calgary

Mats Stoltenborg in actie op de 10.000 meter.© Foto ANP

Rob Spierenburg
Heerenveen

Mats Stoltenborg wist zich zondag in Heerenveen op de tien kilometer knap te plaatsen voor het worldcuptoernooi dat in het derde weekeinde van december plaatsvindt in het Canadese Calgary. De vlag uit, paspoort checken en tickets boeken. Helaas, zo simpel is het sportleven niet van de Hoofddorpse profschaatser.

De sinds 2018 in Heerenveen wonende kilometervreter staat als marathonschaatser onder contract bij Jumbo Visma. De trip naar Canada zou voor Stoltenborg (30) een streep halen door de marathons van Deventer en Breda. Dus was er de vraag of ploegleider Peter de Vries zijn belangrijke schakel vrijaf geeft.

Stoltenborg klokte in Thialf achter Patrick Roest en Jorrit Bergsma de derde tijd op de 10.000 meter. Een schema zo vlak als de eindstreep waar Stoltenborg na 13.01.83 overheen gleed. Iets meer dan een tiende van een seconde verwijderd van zijn persoonlijk record dat hij in 2020 realiseerde. Eveneens in Heerenveen.

„Natuurlijk wil ik naar Calgary”, zegt de hardrijder. „Maar ik heb natuurlijk ook met mijn marathonploeg te maken. Dat is een pure teamsport. Als ik naar Canada afreis, laat ik die jongens in de steek. Een reserve opstellen behoort niet tot de mogelijkheden. Dat is bij ons namelijk Jorrit Bergsma. Die komt vanzelfsprekend ook in actie in Calgary.”

Stoltenborg kwam al een keer eerder uit op een wereldbekertoernooi. „In Astana. Alweer zes jaar geleden. Dit kan dus zomaar de laatste kans zijn die ik krijg om die fantastische ervaring nog eens mee te maken.”

Wat de eventuele trip naar de ’Olympic Oval’ voor Stoltenborg extra aantrekkelijk maakt is de barrière van 13 minuten die op de razendsnelle baan kan worden geslecht. „Al kan je in Calgary door een zuurstoftekort ook genadeloos door het ijs zakken. Die dertien minutengrens gaat er sowieso wel een keer aan. Een paar wissels die nog wat positiever uitpakken en je bent er al.”

Als Jumbo Visma het licht op groen zet, dan zal de voorbereiding op de worldcupwedstrijd anders zijn dan die tijdens het kwalificatietoernooi. Want nadat Mats op vrijdag in Heerenveen met 6.25.73 een hele nette 5.000 meter had afgeleverd, raffelde hij zaterdagavond doodleuk 125 rondjes af tijdens de marathon van Enschede. „Langebaanschaatsers verklaren mij ongetwijfeld voor gek. Maar marathonschaatsers doen dat gewoon. Al was het misschien niet de ideale voorbereiding op de zondagse tien kilometer.”

Dinsdagmiddag hoorde Stoltenborg dat het voor 99 procent zeker is dat hij naar Calgary mag.

Rob Spierenburg

terugblik

In deze rubriek wordt een gebeurtenis uit het voorgaande sportweekeinde belicht. Vandaag: Mats Stoltenborg plaatst zich voor de world cup schaatsen.

Net binnen