Langlopend speurwerk naar cold case in podcast ’De nieuwjaarsmoord’

Jaap Stiemer

Onopgeloste misdrijven zijn een dankbaar onderwerp voor podcasts. Podcastmakers kunnen zich uitleven in speurwerk en voor de politie levert dat niet zelden bruikbare informatie op. ’De nieuwjaarsmoord’ is een langlopend project, waaraan steeds nieuwe hoofdstukken worden toegevoegd.

Het verhaal dat wordt verteld is intens treurig. Op nieuwjaarsdag 2013 wordt in Oss op straat het levenloze lichaam aangetroffen van Marja Nijholt. Haar lichaam is overdekt met steekwonden, maar aangezien ze al langere tijd in een zeer labiele toestand verkeerde, wordt niet uitgesloten dat ze zich deze zelf heeft toegebracht.

Haar spoor wordt teruggevolgd door de mensen van Bureau Dupin. Dit is een collectief van onderzoekers dat zich samen met de politie en het publiek op cold cases richt. De eerste aflevering van de serie dateert van twee jaar terug. Tussen toen en nu is heel wat informatie verzameld over de persoon Marja Nijholt en wat haar in de laatste dagen van 2012 bewoog. Een kwetsbare vrouw, die vermoedelijk psychotisch en paranoïde was, zo wordt duidelijk.

De afleveringen worden aan elkaar gepraat door een stem die bijna uit een spraakcomputer lijkt te komen, maar voor het overige is het een degelijk gemaakte audioproductie. Het speurwerk gaat diep en levert bijzondere resultaten op. Iets om te blijven volgen.

Net binnen