Hoekstra belooft Kiev extra steun voor opsporen misdaden Russen

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Nederland steekt volgend jaar miljoenen extra in het opsporen van oorlogsmisdaden in Oekraïne. Dat zei minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken tijdens een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. "De daders moeten verantwoordelijk worden gehouden." Tijdens het bezoek ging het luchtalarm in de stad af.

Het gaat om 15 miljoen euro, aldus Hoekstra na overleg met zijn Oekraïense collega Dmitro Koeleba. Het geld is onder meer bestemd voor forensisch onderzoek naar oorlogsmisdaden door marechaussees en particuliere organisaties die kijken voor welke misdrijven Rusland verantwoordelijk kan worden gehouden.

Koeleba dankte Hoekstra voor alle hulp. Nederland geeft sinds het begin van de oorlog in februari humanitaire en militaire steun aan de regering in Kiev. Die goede relatie biedt volgens Koeleba de mogelijkheid om een "strategisch partnerschap" aan te gaan. Hij zei behoefte te hebben aan tanks met munitie en luchtafweergeschut.

Strijd voor vrijheid

Hoekstra zei dat Nederland hulp zal blijven geven. "Poetin kan deze oorlog stoppen, maar als hij dat niet doet moeten wij Oekraïne blijven steunen in zijn strijd voor vrijheid." Hij spreekt later op de dag nog met president Volodimir Zelenski.

Verder wordt Hoekstra nog bijgepraat over de energievoorziening van Kiev. Die is zwaar getroffen door Russische aanvallen met drones en raketten. Het kabinet maakte vorige week nog bekend 110 miljoen euro extra vrij te maken om Oekraïne de winter door te helpen. Eerder was hier al 70 miljoen euro voor toegezegd.

Tweede bezoek

Het is het tweede bezoek van Hoekstra aan de hoofdstad van Oekraïne sinds de Russische aanval eind februari begon. In mei was hij samen met zijn Duitse ambtsgenoot Annalena Baerbock in Kiev.

Net binnen