Laat MH17 een voorbeeld zijn. Misdaden in Oekraïne moeten worden bestraft in de rechtszaal en niet in een executiekuil | commentaar

Het beschoten vliegtuig stortte neer in door separatisten gecontroleerd gebied.© Foto EPA

Roy Hazenoot

Schutter, Brompot, Mol en Slang zitten voor het hekje. Dit is niet het begin van een sprookje, maar het einde van langdurige rechtszaak. De vier codenamen staan voor Igor Girkin, Sergej Doebinski, Leonid Charsjenko en Oleg Poelatov. De eerste drie worden door de rechtbank verantwoordelijk gehouden voor het neerschieten van MH17 en de dood van bijna driehonderd onschuldigen.

De oorlog in Oekraïne is niet ’slechts’ negen maanden aan de gang, zoals in het Westen vaak wordt gedacht, maar al ruim acht jaar. Rusland nam de Krim in, ondersteunde de separatisten in de Donbas en stuurde gevaarlijk wapentuig naar het buurland. Rusland ontkent iets met punt twee en drie te maken te hebben, maar volgens de rechtbank ligt dat anders. „Meerdere leiders (van de separatisten, red.) hadden de Russische nationaliteit en een achtergrond bij de Russische krijgsmacht, zoals verdachte Girkin”, legde de voorzitter uit. Rusland was dus vanaf 2014 betrokken bij het conflict.

Lees ook: Drie MH17-verdachten krijgen levenslang, Poelatov vrijgesproken. OM overweegt hoger beroep

196 vaders, moeders en kinderen

Nederland wordt door het neerhalen van MH17 met een Russische Buk-raket eerder dan andere landen wakker geschud uit een al decennia durend vredige droom.

Door de gruwelijke aanslag komen na Oekraïne de meeste burgerslachtoffers van de achtjarige oorlog uit Nederland, 196 vaders, moeders en kinderen.

Oog om oog, tand om tand

Zoals bekend escaleert na het neerhalen van het passagierstoestel de oorlog compleet, met de Russische inval eerder dit jaar is er geen houden meer aan. Het neerschieten van MH17 is een van de vele oorlogsmisdaden op dat kleine stukje aarde.

Lees terug: Volg hier live het vonnis in de strafzaak rond neerhalen vlucht MH17

Naast de code van het vliegtuig staan de plaatsnamen Boetsja, Izjoem en Cherson - waar burgers werden geëxecuteerd en martelkamers ingericht - in ons geheugen gegrift. Wie al die gruwelijkheden ziet en op zich in laat werken, denkt nog maar aan één ding: wraak. Terugdoen, wat jou is aangedaan. Oog om oog, tand om tand.

Gewelddadige vergelding

Voor eigen rechter spelen, bloeddorstige jachten en gewelddadige vergelding moeten worden voorkomen. De MH17-rechtszaak moet de eerste van vele zijn. De vreselijke misdaden in Oekraïne moeten worden bestraft – het liefst in de rechtszaal en niet in de buurt van executiekuilen bij het slagveld.

Laat de wraak van Oekraïne niet bitter zijn, maar zoet.

Lees ook: Oud-burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes en pastoor Jules Dresmé leven intens mee met de nabestaanden van de MH17-ramp: ’Donderdagmiddag horen ze of er recht wordt gedaan’

Net binnen