Kiev ziet Russische troepenversterking in Loehansk

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

De Russische invasietroepen zijn volgens informatie van de Oekraïense generale staf bezig zich te versterken in de regio Loehansk. De autoriteiten in Kiev onthulden dat de vijand een deel van de burgerbevolking in het gebied heeft gedwongen te vertrekken om de vele nieuwe soldaten te kunnen huisvesten. De oorspronkelijke bewoners zijn elders ondergebracht.

De strijd in de Oost-Oekraïense provincie Loehansk, die grenst aan Rusland, gaat op verschillende fronten in alle hevigheid door. Daarbij worden onder meer tanks, raketartillerie, mortieren en granaatwerpers ingezet. Ook verder naar het westen wordt hard gevochten. Kiev claimde zaterdag alleen al in de omgeving van Michailivka, ten noorden van Zaporizja, zo'n zestig Russische militairen te hebben gedood of verwond.

Naar de onlangs heroverde stad Cherson in het zuiden rijden voor het eerst in ruim acht maanden weer treinen. De spoorverbinding met Kiev is hersteld. Volgens de Oekraïense media hadden zaterdag tweehonderd passagiers een kaartje gekocht voor een rit in een speciale, door kunstenaars beschilderde "trein naar de overwinning". Bij aankomst op het station van Cherson werden ze door honderden mensen met vlaggen uitbundig verwelkomd.

Net binnen