Oekraïne ontkent Russische krijgsgevangenen te hebben gedood

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Oekraïne ontkent een groep Russische krijgsgevangenen te hebben gedood. Oekraïense soldaten zouden zich uitsluitend hebben verdedigd tegen Russen die veinsden dat ze zich overgaven. De Oekraïense commissaris voor mensenrechten van het parlement zegt dat de Russische aantijgingen, die zijn gebaseerd op videobeelden, niet kloppen.

Op Russische sociale media circuleren opnames van lichamen van Russische militairen die zouden zijn gedood nadat ze zich hadden overgegeven aan Oekraïense troepen. Maar volgens de commissaris deden de Russen alsof ze zich zouden overgeven, en pleegden ze een oorlogsmisdaad door het vuur te openen op de Oekraïense strijdkrachten.

Op een video is te zien hoe soldaten zich schijnbaar overgeven aan militairen in camouflage. De troepen gaan op de grond liggen in de met puin gevulde achtertuin van een huis. De video wordt abrupt afgebroken als er schoten zijn te horen. Op andere beelden is een tiental lichamen te zien.

Opzettelijke moord

Het Russische ministerie van Defensie beweert dat de video's de opzettelijke moord op meer dan tien in bedwang gehouden Russische soldaten tonen. Moskou spreekt over "oorlogsmisdaden", veroordeelt "het genadeloos neerschieten" van ongewapende Russische gevangenen en eist dat internationale organisaties "deze schokkende misdaad" veroordelen en grondig onderzoeken.

De Verenigde Naties zijn op de hoogte van de videobeelden en bekijken ze.

Net binnen