Podcast: ’De brandstapel’ is mooi gemaakt, maar niet te volgen

jaap stiemer

Soms zijn er podcasts waar van tevoren hoog over wordt opgegeven, maar die toch mislukt zijn. ’De brandstapel’ van BNNVara is er zo een.

Een sterrencast, 8D-audio en een spannend verhaal in zeven delen. Beter kan het eigenlijk niet. ’De brandstapel’ wordt aangekondigd als ’psychologische horrorserie’ en de stemacteurs zijn onder meer Nora Akachar, Nasrdin Dchar, Nazmiye Oral, Marcel Musters en Carine Crutzen. Het verhaal speelt zich af in het dorp Laekenberg, dat door allerlei oorzaken is veranderd in een dystopisch gat, waar volksoproer plaatsvindt. De burgemeester, ze heet Machteld, wordt als zondebok aangewezen.

Van begin af aan is de verhaallijn en wie wie is lastig te volgen. Wat niet meehelpt is dat er steeds een week tussen elke aflevering zit, een probleem dat inmiddels niet meer bestaat omdat ze allemaal online staan. Dat er sprake is van volksoproer wordt in elk geval zeer duidelijk, omdat in elke aflevering meermaals en tot vervelens toe een massaal gescandeerd ’daar moet een piemel in’ is te horen. De burgemeester heeft zich verstopt en omringd met twee andere vrouwen (moeder en dochter) die er occulte activiteiten op nahouden. Het doel daarvan is vaag. En dan is er nog een psychiater die in een inrichting meisjes bezwangert. De audio is prachtig, dat wel, maar het verhaal is zo ongeloofwaardig en slecht te volgen dat je na afloop denkt: zonde van m’n tijd.

Net binnen