Aangepast plan herinrichting Koningin Wilhelminakade in IJmuiden: groen krijgt andere plek

© Mediahuis/Frank van der Molen

Mireille Sneekes
IJmuiden

Het plan voor de herinrichting van de Koningin Wilhelminakade in IJmuiden moet anders. In plaats van bomen en plantvakken aan de woningzijde van de straat, komt het groen aan de overkant.

Vier van de zes bomen konden door kabels en leidingen onder de grond helemaal geen plekje krijgen aan de kant van de woningen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente startte na het voorstel voor groen aan de huizenkant. Velsen bestempelde de straat als ’uitdagende locatie’ voor de aanleg van groen omdat er rekening gehouden moet worden met wind, zilte zeelucht, zandgrond, kabels en leidingen; dus onderzoek was nodig.

In de zoektocht naar een alternatief bleek dat de overkant, een hellend stukje aarde richting de Geul, wél geschikt is voor aanleg van groen. Zodoende worden alle bomen en planten daar geplant. De parkeerruimte die dat kost, is beschikbaar aan de kant van de huizen.

Bijkomend voordeel voor de gemeente is dat de bomen aan de overkant verlaagd kunnen worden aangeplant. Daardoor kan regenwater ook zijn plek naar de planten vinden. ’Een klimaatadaptieve maatregel’, aldus de gemeente.

Buurtbewoners zijn begin november uitgenodigd voor een digitale bijeenkomst waarin werd verteld over het probleem en de beoogde oplossing. Volgens de gemeente Velsen staan zij positief tegenover het nieuwe plan omdat de nieuwe bomen verder van hun gevels komen.

Net binnen