We hebben een goed, maar seksloos huwelijk | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer zoekt verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Dit keer: Marije en Gerhard hebben geleerd dat onvoorwaardelijke liefde bestaat, ook al is die niet conventioneel.

Marije en Gerhard waren 30 jaar getrouwd, toen hij haar vroeg te scheiden. Binnenkort vieren ze hun veertigjarig huwelijksfeest. „Soms is er een betere oplossing dan uit elkaar gaan.

Toen Gerhard en ik elkaar leerden kennen, was ik meteen hopeloos ver

liefd, maar hij leek niet meteen geïnteresseerd in mij. Vriendschappelijk wel hoor, we konden het prima met elkaar vinden. Maar meer leek er niet in te zitten. Tot hij me op een dag ineens verkering vroeg. Ik wist niet wat me gebeurde. Dolblij was ik. Hij ook, vertelde hij me jaren later. ’Ik was heel graag bij je’, zei hij. ’Maar eigenlijk was je meer mijn beste vriendin.’

Gerhard viel op jongens, maar hield dat zelfs voor zichzelf verborgen. Tja, het was een andere tijd en bij hem thuis was er al helemaal geen plek voor homo’s. Dus koos hij voor het alternatief: verkering met een meisje dat hij écht leuk vond, in de hoop dat dat verliefdheid was.

Gerhard en ik zijn getrouwd en kregen twee kinderen. We hadden dus ook gewoon seks met elkaar en dat was voor ons beiden prettig. In de loop der jaren werd het wel minder, maar ja, dat gebeurt bij zoveel stellen. Ondertussen knuffelden we elkaar graag en kropen ook nog tegen elkaar aan op de bank. Volgens mij heb je het dan nog best goed samen.

De meiden waren al lang en breed de deur uit, toen we op een nacht allebei wakker waren. Ik had veel aan mijn hoofd en merkte ondertussen hoe hij lag te woelen en te draaien. ’Kun je niet slapen, schat?’, vroeg ik. Hij zuchtte. ’Is er iets?’ Misschien was het omdat het donker was, dat hij eindelijk wat durfde te zeggen. Misschien kwam het omdat mijn vraag zo direct was, dat hij niet meer kon ontkennen. Hoe dan ook, vertelde hij me dat hij al een tijd ergens heel erg mee zat. Hij wilde me niet kwetsen, zei hij, maar hij ging er inmiddels zelf aan onderdoor. Hij zei ook dat hij het zo erg vond dat hij al die jaren had gelogen.

Inmiddels dacht ik dat hij een affaire had met zijn secretaresse of zoiets. ’Ik denk dat ik homoseksueel ben’, zei hij. Ik wist niet wat ik zeggen moest. Even dacht ik helemaal niks, zo met stomheid geslagen. Pas toen hij zei: ’Ik zal morgen mijn spullen pakken en een onderkomen zoeken’, kwam het binnen. Achteraf zie ik waarom, maar op dat moment kon ik niks van al die emoties maken. Gerhard kan er niks aan doen dat hij op mannen valt. Daar kon ik dus eigenlijk niet boos of verdrietig om zijn. Ik had vooral met hem te doen. Wat ik veel erger vond was het idee dat ik hem zou verliezen. Die nacht hebben we vooral gehuild. Al vrij snel sprak ik uit dat ik niet wilde scheiden. Toen nog vooral uit paniek, maar in de dagen daarna werden de dingen me steeds helderder.

Gerhard en ik houden van elkaar en we hebben een goed, maar seksloos huwelijk. Als geen van beiden die seks mist, is er dus eigenlijk niks aan de hand. Ik heb Gerhard daarom gevraagd in ieder geval niet meteen uit elkaar te gaan. Daarbij heb ik hem voorgesteld dat hij op verkenning zou gaan. Contacten en relaties met mannen mocht aanknopen dus. En nee, natuurlijk was dat niet makkelijk. De eerste keren dat hij op pad was, heb ik zitten janken op de bank. Maar hij kwam altijd weer thuis, gaf me een dikke knuffel en zei me dat hij van me hield.

Tegenwoordig heeft Gerhard een vriend. Frans is een heel leuke, lieve man, nog een paar jaar ouder dan wij. Ze latten en hebben de afspraak dat te blijven doen. Gerhard is twee dagen per week bij hem en Frans komt één avond in de week bij ons thuis eten. Vaak doen we samen een spelletje of we kijken met z’n drieën een film.

Ik ben heel blij dat we niet zijn gescheiden. Ik kan me geen leven zonder Gerhard voorstellen. Maar belangrijker nog: het heeft onze band alleen maar sterker gemaakt. Wat we hebben geleerd is dat onvoorwaardelijke liefde bestaat. Die van ons is misschien niet zo conventioneel, maar wel echt.”

Lees hier meer Over Liefde

Ook (anoniem) geïnterviewd worden Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Net binnen