Cadeautips voor Sinterklaas: Lekker actief bezig zijn

Hanneke van den Berg

Duurzaamheid begint langzaam maar zeker door te dringen tot de speelgoedmakers, al gaat het vaak nog alleen om de verpakking. Wat opvalt in het speelgoedaanbod voor deze Sinterklaas, is dat experimenteren, knutselen en frutten met poppen de boventoon voeren. Actief bezig zijn dus.

De Beat Boxer is niet alleen een grappige hond, maar ook een heuse dj, waar je lekker muziek mee kunt maken door op zijn hoofd te krabben, in zijn oor te zingen, op zijn poten te duwen of op de knoppen van zijn koptelefoon te drukken. Kleintjes vanaf drie jaar zullen vooral de boxer zelf geluid laten maken, maar wat oudere kinderen kunnen eigen beats creëren. Erg grappig.

(KidiFriends DJ Beat Boxer van VTech, 50 euro, vanaf drie jaar)

Natuurlijk is een gewoon knuffeltje ook fijn, maar deze luiaard van Vtech is meteen een kleine babysitter. Hij heeft een nachtlampje op zijn buik, vertelt verhaaltjes, zingt liedjes en heeft wel 25 melodietjes om bij in slaap te vallen. Daarnaast is hij heerlijk zacht en ziet hij er schattig uit.

(Snoozy de Luiaard van VTech, 43,75 euro vanaf nul jaar)

Over schattig gesproken. De FurRealfamilie heeft er weer een telg bij: Cinnamon, my styling Pony. Dit paardje kan hinniken, vindt het heerlijk om zich te laten kammen en beweegt natuurlijk ook. Het kan zelfs dansen. Perfect voor paardenmeisjes of -jongens (in spe).

(FurReal: Cinnamon My Styling Pony van Hasbro, 119,99 euro, vanaf vier jaar)

(Horse club Sofia’s Beauties Beauty Salon van Schleich, 88,95 euro, vanaf vijf jaar)

Voor wat grotere kinderen is er niets fijners dan de hele dag in een stal rondhangen, maar omdat dat niet altijd kan, is de Horse club Sofia’s Beauties Beauty Salon van Schleich een waardige vervanger. Met deze set kun je paarden verzorgen, ze avonturen laten beleven, een paardenshow organiseren of hun verjaardag vieren. En niet geheel onbelangrijk is de lade onder de draaischijf, waarop paarden kunnen worden geshowd. Die lade is voor alle kleine accessoires die worden meegeleverd. Zo blijft er niets slingeren en raak je ze niet gauw kwijt.

(Wiltopia Dierenverzorgingscentrum van Playmobil, 89,99 euro, vanaf vier jaar*)

Playmobil behoort al vele jaren tot het klassieke speelgoed, waar kinderen maar niet op uitgekeken raken en dat is niet voor niets. Want ondanks het feit dat het al lange tijd bestaat, gaat het wel met z’n tijd mee. Dat zie je ook weer aan het Wiltopia Dieren-verzorgingscentrum. Deze set neemt kinderen mee naar het Amazone-gebied, waar in een compleet centrum inheemse dieren kunnen worden behandeld en verzorgd. In de set zit een volledige behandelkamer met onder meer een tafel, warmtelamp en verlichte monitor om röntgenfoto’s te bekijken. Ook zit er een dierenverzorger bij, kun je een buitenverblijf bouwen, waar de dieren na hun behandeling op krachten kunnen komen en nog veel meer. Het materiaal bestaat voor een groot deel uit duurzaam materiaal, gesorteerd plastic dat een nieuw leven heeft gekregen.

Ontdekken, experimenteren en spelen vormen bij veel nieuw speelgoed een drie-eenheid. Zo ook de Magic Mixies Magische Ketel met echte Mist. Kun je maar geen genoeg krijgen van Harry Potter? Met deze ketel kun je je eigen pluchen Mixie creëren. Mixie is een knuffel die een nieuw uiterlijk krijgt door de toverkunsten die je zelf verricht. Vlak voordat Mixie tevoorschijn komt, ontsnapt er uit de ketel echte mist. Het is net zoals op Zweinstein.

(Magic Mixies Magische Ketel met echte Mist van Moose Toys, 69 euro, vanaf vijf jaar*)

Houdt je kind meer van exacte wetenschap, dan is de interactieve Video Microscoop een heel geslaagde keuze. Dit is niet alleen een microscoop waar je op straat gevonden insecten onder kunt leggen, maar met een soort slimme dia’s word je ook een micro-

scopisch kleine wereld ingetrokken, vol video’s en wetenswaardigheden. Je kunt ook foto’s maken van de objecten die je bekijkt en spelletjes spelen.

(Mijn interactieve Video Microscoop van VTech, 94,99 euro, vanaf zeven jaar*)

Is je kind dol op elektronica, maar is het nog te jong om heel ingewikkelde dingen uit te voeren, dan doe je ze vast een groot plezier met het Elektronisch Lab van Clementoni. Kinderen kunnen met dit lab zelf elektronische circuits bouwen, met behulp van kaarten waarop precies staat hoe je te werk moet gaan. En alles wat je maakt, werkt ook echt!

(Elektronisch Lab van Clementoni, 39,99 euro, vanaf acht jaar*)

(Beedz art Frida Kahlo van SES, 19,99 euro, vanaf twaalf jaar*)

Kinderen die van knutselen houden kennen Beedz art natuurlijk allang. Met de strijkralen in deze doos kun je een prachtig portret van de beroemde kunstenares Frida Kahlo maken en het daarna aan je muur hangen.

Een orchidee van LEGO bouwen, wie wil dat nou niet? Eenvoudig is het niet om dit kunstwerk tot stand te brengen, maar met wat geduld en eventueel wat hulp van een volwassene, zul je deze prachtige orchidee vast wel in elkaar kunnen zetten.

(Botanische Collecties Orchidee van LEGO, 49,95 euro, vanaf 15 jaar*)

Wil een kind mama of papa helpen in het huishouden, omdat het al heel graag ‘groot wil zijn’, geef het dan bijvoorbeeld een Zoom Zoom-stofzuiger en opruimset. Met de stofzuiger kan het kleine stukjes klei van tafel opzuigen. En wil het graag poetsen, dan is er de opruimset met onder meer een stoffer, sponsvorm, spray-flacon en borstel. Jong geleerd is oud gedaan, toch?

(Zoom Zoom stofzuiger en opruimset van Play Doh, 27,99 euro, vanaf drie jaar)

Wil je van je kind een makkelijke eter maken, dan is het een goed idee om het al jong mee te laten helpen in de keuken bij het koken en bakken. Je aanrecht kan na afloop wel een poetsbeurt gebruiken, maar daar krijg je wel een hoop plezier voor terug. Met de Little Chef-serie van Lilliputiens gaat dit zeker lukken. Bakvormpjes, een koksmuts en schort en zelfs een volledig geplastificeerd receptenboek zijn er te koop en daarmee wordt je kleine dame of heer zonder problemen een heuse sterrenchef.

(Lilliputiens, Little Chef collectie, diverse prijzen)

Peppa Pig: Peppa’s Clubhuis is geïnspireerd op de gelijknamige serie en de kleintjes kunnen hiermee met hun favoriete varkentje en zijn vriendjes spelen in hun clubhuis. Schommelen, van de glijbaan glijden of winkeltje spelen. Het kan allemaal met deze set.

(Peppa Pig: Peppa’s Clubhuis van Hasbro , 57,99 euro, vanaf drie jaar)

De OMG-modepoppen winnen nog steeds aan populariteit. Met de poppen kunnen kinderen hun eigen dromen uitbeelden: ze zijn beroemd, lopen op een catwalk en dragen de mooiste kleren. Dat geldt ook voor Missie Frost. Deze dame is ervoor gemaakt om op de cover van een tijdschrift te komen en heeft alleen nog maar iemand nodig die haar zo mooi maakt dat haar dit ook lukt.

(L.O.L Suprise OMG Fashion Show – Missy Frost, 46,99 euro, vanaf vier jaar*)

De Rainbow Vision-muziekwedstrijd komt eraan en de meiden van de Rainbow Divas willen heel graag winnen. Elk lid van deze drie Divas is te koop als speelset, waarin een modepop, twee designeroutfits, een kaptafel en een microfoon zit. Op die manier kun je deze pop helemaal klaarmaken voor de wedstrijd.

(Rainbow Vision: de Rainbow Divas van Rainbow High, 54,99 euro, vanaf zes jaar)

Kunnen ze maar geen genoeg krijgen van dit soort poppen en speelsets, dan is er ook nog de Na!Na!Na!--suprise backpack & bedroom. Dat is een slaapkamerset, pop en rugzak met lekker fluffy voorkant in één doos. Absoluut goed voor maandenlang speelplezier.

(Na!Na!Na! Cozy series + Backpack, van MGA, 59,99 euro, vanaf vijf jaar)

De Baby Born-poppen kent iedereen wel, het zijn baby’s die net echt lijken en kunnen poepen, plassen en eten. Maar kleine baby’s worden groot en dus bedacht Zapf Creation iets voor kinderen die deze pop net ontgroeid zijn. Het kaphoofd van dit zusje heeft lang haar, waarmee peuters en kleuters naar hartenlust kunnen experimenteren. Zo kunnen ze net doen of ze echte kappers zijn en hun ‘grote zus’ zo mooi mogelijk maken.

(Baby Born Sister Stylinghead van Zapf Creation, 44,99 euro, vanaf drie jaar)

Behalve de Baby Born serie heb je ook de Baby Annabell-poppen. Annabell heeft inmiddels de nodige broertjes en zusjes in de speelgoedwinkel gekregen, maar niet allemaal zijn ze zo veelzijdig als deze dame zelf, die kan huilen, giechelen, drinken, gapen en boertjes laten. Net een echte baby dus.

(Baby Annabell 43cm van Zapf creation, 79,99 euro, vanaf drie jaar)

(*Winnaars Speelgoed van het Jaar-

verkiezing)

Net binnen