365 IJmondse jonge kinderen gedupeerd in toeslagenaffaire

© ANP XTRA

IJmond

Zeker 365 minderjarige kinderen die in de IJmond wonen, komen uit een gezin dat gedupeerd is door de toeslagaffaire.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Nog altijd is van 8685 kinderen, die in een gezin woonden dat geraakt werd door de toeslagaffaire, niet precies bekend wie ze zijn en waar ze wonen. Daar wordt nog contact mee gezocht.

Van de 365 kinderen wonen er 125 in Beverwijk, 115 in Velsen, 85 in Heemskerk en 40 in Castricum.

De getroffen gezinnen ontvingen allemaal kinderopvangtoeslag. Ze werden door de Belastingdienst ten onrechte beschuldigd van fraude, waarna een heel streng terugvorderingstraject startte. Dit bracht veel van de betrokken gezinnen in de financiële problemen.

Uiteindelijk bleek de Belastingdienst een soort risicolijst te hanteren. Iedereen met bijvoorbeeld een dubbele nationaliteit werd aangemerkt als mogelijke fraudeur.

Na de uitkomst van de affaire bleken veel kinderen uit de gedupeerde gezinnen uithuisgeplaatst te zijn door de kinderrechter. Of er een direct verband is met de affaire is niet te zeggen. Deze kinderen wonen (tijdelijk) in pleeggezinnen.

Van de IJmondse kinderen die getroffen zijn, zijn zeker tien kinderen in pleegzorg beland. Hoeveel kinderen daarvan nog niet thuis wonen, is niet op te maken uit de cijfers.

Net binnen