Een WK voetbal kijken met één hand in een zak pepernoten? Het is belachelijk... fijn | column

© ANP

Jeroen Haarsma

WK-wedstrijden kijken, languit op de bank, met één hand in een zak pepernoten? Belachelijk, natuurlijk. Maar o zo fijn...

Een WK in Qatar is een slecht idee, dat vinden veel voetballiefhebbers nog steeds. En terecht. De argumenten zijn bekend: schending mensenrechten, geen voetbalcultuur, te heet. Ook een veelgehoord argument: een WK-finale in december, dat is belachelijk.

Alle argumenten om een WK in Qatar waardeloos te vinden, staan nog fier overeind. Op eentje na: het waardeloze van een winters WK. Want laten we eerlijk zijn: het is heerlijk. Buiten is het koud, binnen staat de verwarming aan - niet te hoog, denk erom, is duur - en op tv rennen 22 man achter een balletje aan.

Fomo

In de zomer kan er nog een vorm van ’fomo’ de kop opsteken: ’Fear of missing out’. Want er zijn andere leuke dingen te doen: festivals, zwembaden en vakantiebestemmingen lonken. De tv heeft concurrentie. Een verkoelende duik nemen bij 32 graden, of Senegal-Qatar kijken? In de zomer weet je het wel. Plons.

Maar nu is er niks. Nee, helaas, je kunt niet met zestigduizend anderen op een groot plein naar een scherm kijken. Althans, het kan wel natuurlijk, maar het getuigt niet van veel verstand om tegen het nulpunt een paar uur op een plein te gaan staan verkleumen.

(Tekst gaat door onder de foto)

© ANP

Maar verder? Het idee van een WK in de winter is zo gek nog niet. Kan er dan niks wedijveren met een behaaglijk plekje achter de tv? Het is nog even wachten hoe het zich ontwikkelt, maar volgens weerdeskundigen gaan we het meemaken de komende tijd: sneeuw, ijs, kou. Een laagje ijs op de gracht verandert natuurlijk alles. Dan heeft het woestijnfeestje van de Fifa ineens serieuze concurrentie, want dan willen we schaatsen.

Het worden ook bijzondere taferelen, straks met de wereldtitel op zak. Een huldiging om nooit te vergeten. Terwijl de sneeuwvlokjes zachtjes neerdalen, maken de spelers van het Nederlands elftal een rondvaart door de grachten in een arrenslee.

Net binnen