Drama vanaf elf meter in de knock-out’s van een WK. Dit waren de ultieme zondebokken en helden

Baggio en Taffarel.

Subasic.© Foto’s ANP/AFP

Krul en Cillessen.

Milo Lambers

Vanaf elf meter en onder de lat worden tijdens de knock-outs van het WK helden en schlemielen geboren. Vijf historische verhalen.

Harald Schumacher, West-Duitsland - Frankrijk, halve finale WK 1982.

De Duitse doelman Harald Schumacher vertolkt in deze halve finale een heldenrol, maar zo zullen weinig mensen hem herinneren. De keeper van FC Köln maakt een schandalige overtreding op Fransman Patrick Battiston. De invaller komt bewusteloos terecht op de grond. Battiston heeft een gebroken rugwervel, een hersenschudding en mist twee tanden. Scheidsrechter Charles Corver heeft de horrorovertreding niet gezien en laat Schumacher staan. In de strafschoppenserie weet Schumacher twee Franse penalty’s te stoppen waardoor zijn land naar de finale gaat. Schumacher maakt zichzelf niet populair door zich niet te bekommeren om de gezondheid van Battiston en na afloop spottend te roepen dat hij wel betaalt voor de kronen van Battiston. Pas na de verloren finale biedt hij zijn excuses aan.

(Tekst gaat door onder de foto)

Harald Schumacher.

Roberto Baggio, Italië - Brazilie, finale WK 1994.

’De Goddelijke Paardenstaart’ is de absolute ster van Italië in 1994. Roberto Baggio helpt zijn land met vijf goals naar de finale. De finale is ook na verlenging doelpuntloos. Baggio neemt zijn verantwoordelijkheid en gaat staan voor de beslissende strafschop. Die schiet hij hoog over. De carrière van Baggio zal daarna, ondanks een aantal goede seizoenen, altijd worden geassocieerd met deze kapitale misser.

(Tekst gaat door onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ronald de Boer, Philip Cocu en Claudio Taffarel, Nederland - Brazilië, halve finale WK 1998.

Nadat de Braziliaanse Claudio Taffarel, in 1994 ook op doel tegen Baggio, al een strafschop van Philip Cocu heeft gestopt, weet Ronald de Boer dat hij moet scoren. ’Anders is het nu al afgelopen’, zegt commentator Evert ten Napel. ’En het is afgelopen’, schreeuwt hij een tel later als Claudio Taffarel ook deze bal redt. Taffarel is de penaltykiller, De Boer en Cocu de schlemielen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Ronald de Boer.

Tim Krul, Nederland - Costa Rica, kwartfinale WK 2014.

Zestien jaar later is het penaltytrauma dat Nederland eind jaren negentig oploopt, al verdwenen. Toch heeft bondscoach Louis van Gaal er geen goed gevoel over als in de kwartfinale tegen Costa Rica een strafschoppenserie onvermijdelijk is geworden. Hij wisselt eerste keeper Jasper Cillessen en brengt Tim Krul. De reservedoelman ontpopt zich tot onverwachtte held door de inzetten van Bryan Ruiz en Michael Umana te stoppen. Oranje gaat verder naar de halve finale.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Danijel Subasic, Kroatië - Denemarken & Kroatië - Rusland, WK 2018.

Dat Kroatië de finale van het WK in Rusland haalt, heeft het voor een deel te danken aan de doelman. Danijel Subasic houdt drie strafschoppen tegen in het duel met Denemarken in de achtste finale. In de kwartfinale tegen Rusland, stopt hij er weer een.

Net binnen