Schalkwijk is 100.000 bloembollen rijker, dit wordt de kleurrijkste middenberm van Haarlem

Machinaal worden de bollen geplant.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Linda Gottmer
Haarlem

De zon scheen dinsdagochtend aan een strakblauwe lucht. Haast lenteachtig. Alsof de weergoden wisten wat er in Schalkwijk stond te gebeuren.

Meer dan 100.000 bloembollen werden in de middenberm van de Europaweg machinaal in de grond gestopt. Pal tegenover winkelcentrum Schalkwijk.

De groenstrook zal hierdoor van ongeveer eind februari tot juni in een vrolijk gekleurde bloemenzee veranderen. Met narcissen, lelies, hyacinten, chrysanten, tulpen, krokussen en meer dan vijf soorten alliums, ofwel sieruien - deze bloeien het langst.

(Tekst gaat door onder de foto)

Met een vrachtwagen worden de bollen aangeleverd.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Negenhonderd vierkante meter in totaal werd er bezaaid met de bollen. Een nieuw record, laat een medewerker van Spaarnelanden weten, want het is hiermee het grootste bloembollenveld in Haarlem.

Voor wie zich afvraagt wat zo’n veld nou kost? Zo’n 16.000 euro. Spaarnelanden en de gemeente financierden beiden de helft.

Dan nog een leuk weetje over bloembollen. Die worden in de winter geplant omdat ze dan hun wortels maken. In het voorjaar bloeien ze en in de zomer rusten ze.

(Tekst gaat door onder de foto)

Nu zien de bollen er nog weinig kleurrijk uit.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Natte winters zijn gunstig voor de bollen, ze gebruiken alle buien om een goed wortelsysteem te ontwikkelen. In de dikke bol bewaren ze al het voedsel zit dat ze nodig hebben om een bloem te doen bloeien.

Slim, want in de lente en zomer slurpen bomen en struiken al het regenwater op. De bollen hebben het dan al niet meer nodig. Die hebben hun dorst gelest tot de volgende winter.

Toch moet een en ander ook nog handmatig gebeuren.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Net binnen