Na bizarre tackle van Ronald Koeman blijft Telstar overeind tegen Jong AZ: 1-0 winst

© Foto United Photos / Rob van Wieringen

Milo Lambers
Velsen-Zuid

Telstar vocht zich vrijdag met tien man naar een 1-0 overwinning tegen Jong AZ. Keeper Ronald Koeman kon vertrekken na een veel te harde tackle. Yahya Boussakou liet zich wederom zien bij de Witte Leeuwen.

Het was een schitterende assist van wingback Yayha Boussakou waarmee hij Glynor Plet lanceerde. Een hoge crosspass, gegeven in de loop. De ervaren aanvoerder zoefde weg uit de rug van zijn bewakers en hoefde alleen maar de juiste hoek uit te kiezen. Plet wist heel goed aan wie hij de goal te danken had en liep meteen naar de kleine Hagenaar toe.

Yayha Boussakou is de meest opvallende speler bij Telstar aan het begin van het nieuwe jaar. Tegen TOP Oss liet hij zich vorige week al zien met enkele goeie rushes en passeerbewegingen. In het bekerduel met FC Twente had hij het als rechtstreekse tegenstander van uitblinker Virgil Misidjan erg zwaar en kwam het er amper uit. Vrijdagavond liet hij weer zien waarom trainer Mike Snoei blij is met hem. ,,Hij speelde een geweldige eerste helft, daarna heb ik hem helaas niet meer gezien.”

Van oorsprong is Boussakou geen rechtsback maar rechtsbuiten. Toen hij afgelopen zomer van ADO Den Haag overkwam, waar hij sinds zijn zestiende in de jeugd speelde, werd hij gehaald als aanvallende versterking. Door blessures bij Jay Kruiver en Yaël Liesdek, werd Snoei gedwongen om van de gebaande paden af te stappen. Vanwege het aanvallende karakter van de rechtsback in het spel van Telstar is de keuze voor Boussakou geen vreemde. Hij kan een man voorbij spelen en heeft een goede voorzet in de benen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verdedigend oogt het soms nog wat onwennig. Door zijn geringe lengte verdedigt hij vaak uit op techniek, met net iets te veel risico. Als Boussakou dit verder ontwikkelt, heeft Snoei straks een luxeprobleem met drie jonge, talentvolle spelers voor een positie.

Telstar speelde een sterke eerste helft tegen de provinciegenoot. Christos Giousis was dichtbij het tweede doelpunt maar stuitte op Daniël Deen. In de tweede helft werd Jong AZ sterker, zonder dat het veel kansen wist te creëren. De wedstrijd kantelde pas echt, toen doelman Ronald Koeman als een wildeman uit zijn doel kwam en de doorgebroken Nick Koster met gestrekt been onderuit haalde.

De oerkreet van de invaller deed het ergst vermoeden, maar na een behandeling van de fysio kon hij door. De redelijk spelende Christos Giousis moest wijken voor reservedoelman Joey Houweling.

Kritisch

Jong AZ slaagde er niet in om het numerieke voordeel te benutten. Het was voor Telstar de eerste overwinning van 2023. Snoei was blij met de drie punten maar was vooral kritisch op zijn eigen ploeg. ,,Het moet niet elke keer zo spannend worden. Doordat wij onze kansen niet maken in de eerste helft, wordt het nog zo spannend. Daardoor komen we onder druk te staan en maakt Koeman die overtreding. Ik ken Ronald en weet zeker dat hij zoiets niet expres doet.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Telstar-Jong AZ 1-0

8 . Plet 1-0

Rood: 75. Koeman

Telstar Koeman; Boussakou (75. Soares), Apau, Aktas, Oude Kotte, Blackson (67. Mulder); Najah, Bensabouh, Overtoom (67. Turfkruier); Giousis (75. Houweling), Plet (67. Min)

Jong AZ Deen; Van Aken (83. Pavlidis), Goes, Engel, Dekker; Schouten (60. Poku), Buurmeester (46. Twisk), De Jong, Addai (70. Kewal), Allouch, Reverson (70. Koster)

Net binnen