Dierenactivisten lijmen zich vast in KFC Haarlem-Schalkwijk. ’Sluit dit plofkiprestaurant onmiddellijk’

Activisten voeren actie tegen de KFC in Haarlem-Schalkwijk.© Animal Rebellion

Tim Engelbart
Haarlem

Het onlangs geopende kiprestaurant KFC in winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem is afgelopen weekeinde het decor geworden van actievoerders van Animal Rebellion en Extinction Rebellion. Enkelen lijmden zich vast aan de toonbank, en hielden borden met activistische teksten omhoog.

Het doel van de actie was om de winkel, die in december de deuren opende, zo snel mogelijk weer te laten vertrekken uit Haarlem. Daarom betraden zaterdagmiddag tien activisten van de twee activistische beweging de winkel, waar ze zo’n anderhalf uur actie hebben gevoerd. Ze lieten teksten zien als ’vogelgriep = volgende pandemie?’ en ’sluit KFC nu’. Dat laat het Haarlems Nieuwsblad weten.

Vogelgriep

Op Twitter geeft Animal Rebellion uitleg over waarom ze de Haarlemse KFC-vestiging hebben uitgekozen om een statement te maken. Er waren momenteel meerdere varianten van de vogelgriep rond, aldus de in het Verenigd Koninkrijk ontstane beweging.

„De zeer gevaarlijke vogelgriepvarianten ontstaan vrijwel uitsluitend door mutaties in de pluimveehouderij. Het is een kwestie van tijd voordat de vogelgriep overslaat op mensen.” Andere actievoerders haalden ook het gebruik van dierlijke producten in het restaurant, zoals in het frituurvet, aan.

(Tekst gaat door onder de foto)

Eén activist had zich uitgedost als kip.© Animal Rebellion

Gedurende de actie bleef de winkel gewoon open. Niet iedereen sloeg daarom acht op de actie. „Ze moeten doen waar ze zin in hebben, maar wij zitten lekker te eten. Dus wij hebben geen probleem”, zei één klant tegen lokale omroep Haarlem105.

Boetes

De politie was er bijna gedurende de hele actie bij, maar besloot na zo’n negentig minuten dat het welletjes was en greep in. De activisten werd gedreigd dat ze een boete van duizend euro per persoon zouden krijgen als ze niet wilden vertrekken, en verlieten daarop het pand. De actievoerders die zich aan de balie hadden vastgelijmd werden losgeweekt met frisdrank.

De demonstranten zijn overigens niet de enigen die willen dat de KFC in Schalkwijk weer vertrekt. Onlangs riep ook de lokale Partij voor de Dieren het gemeentebestuur op om wat te doen aan het nieuwe restaurant.

Lees ook: PvdD: Haarlem moet nieuwe vestiging van KFC in Schalkwijk weren

Net binnen