Het interview met Daley Blind maakt me boos; Schreuder is niet de leider die Ajax nodig heeft | column Kim Lammers

Kim Lammers

In deze tijden is echte clubliefde uitzonderlijk. Maakt niet uit in welke sport. Spelers komen en gaan om verschillende redenen.

Persoonlijk houd ik van clubliefde in goede en in slechte tijden, ik speelde zelf zeventien jaar voor Laren. Natuurlijk heb ik wel eens geflirt met een andere club, maar dat werd nooit serieus. Het gras lijkt altijd groener, maar dat valt in de praktijk best vaak tegen. Gelukkig bestaan ze wel, spelers met clubliefde. Voorbeelden hiervan zijn Francesco Totti: speelde 25 jaar voor AS Roma. Estavana Polman speelde 9 jaar bij Esbjerg en Daley Blind, kind van de club, speelde 333 wedstrijden in het shirt van Ajax. Een andere overeenkomst van deze drie sporters is dat ze na al die trouwe dienstjaren op een pijnlijke manier afscheid hebben genomen, of nog erger, door de achteruitgang zijn vertrokken.

Dat zijn zulke pijnlijke berichten. Hoe moeilijk kan het zijn om respectvol uit elkaar te gaan? Waarom lukt dat wel als het allemaal goed gaat en is het zo verdomd moeilijk als het tegenzit? Pieken en dalen horen erbij in de sport; zoals ik vorige week al schreef is een keer op de reservebank zitten niet leuk, maar dat kan een speler uitdagen om beter terug te komen.

Ik werd daarom ook echt boos toen ik het interview van Daley Blind in het AD las. Een speler kan lastig en kritisch zijn, dat was ik ook. Zelfs als een speler echt te ver gaat, moet je te allen tijde het gesprek aangaan en al helemaal met een kind van de club, zoals Blind. Hij maakte een statement in het belang van het team, door in de kleedkamer zijn mond open te trekken. Dat pikte Schreuder niet.

Al die wedstrijden dat het bij Ajax niet liep zag je een coach zonder vertrouwen - en dat zie je terug op het veld. Volgens mij heeft Schreuder heel veel kennis van voetbal, maar is hij niet de manager of leider die dit Ajax nu nodig heeft. En als dat leiderschap ook nog ontbreekt in de directie, dan stort een club als een kaartenhuis in elkaar.

Helaas heb ik het ook in mijn carrière meegemaakt bij zowel Huizen als Laren: incompetentie, gebrek aan leiderschap en het onvermogen om normaal te communiceren. In hockey gaat het om vrijwilligers, dus moet je nog bijna dankbaar zijn dat ze die bestuurdersrol willen vervullen. In het voetbal ligt dat anders.

De pijn, het onrecht en verdriet zal langzaam slijten, maar uiteindelijk zal echte clubliefde blijven bestaan. Hoelang blijft Schreuder nog coach bij Ajax? Ach, Daley Blind is de laatst lachende, met op zijn 33e een transfer naar Bayern München.

Net binnen