Een korte claxonstoot als vaarwel van clubicoon Henk Driessen

Rob Spierenburg
Haarlem

Een paar dagen voor zijn overlijden hield de na een trainingskamp uit Duitsland teruggekeerde spelersbus van Koninklijke HFC even stil voor het hospice in Santpoort waar clubicoon Henk Driessen verbleef. Met een korte claxonstoot brachten de spelers en de technische staf een groet die de laatste zou zijn.

De na een kort ziekbed op 60-jarige leeftijd overleden Driessen was naast een gedegen bestuurder (in 2016 werd hij vicevoorzitter van HFC) een groot voetballiefhebber. De boomlange in Limburg geboren Haarlemmer miste zelden een wedstrijd van het eerste zondagelftal. Uit en thuis volgde hij de duels steevast van achter het doel van de tegenstander. De goalie uit zijn concentratie proberen te halen? Daar deed Henk niet aan. Een voetbalbestuurder behoort zich te gedragen. Ook als het superfanatisme door het lichaam giert.

Toen Driessen in het voorbije najaar hoorde dat hij ongeneeslijk ziek was en nog maar kort te leven had, toonde hij een incasseringsvermogen waar een profbokser alleen maar van kan dromen. Hij gaf het onheil een plek, koos nooit voor de slachtofferrol en nam de regie in handen. Hij nam afscheid van degenen van wie hij afscheid wilde nemen en verzekerde hen dat hij vrede had met zijn lot.

Trainer Gertjan Tamerus had contact met Henk Driessen tot het einde dat zeker niet bitter was. De twee kenden elkaar al bijna een kwart eeuw. ,,Henk heeft mij in 1998 aangenomen als jeugdtrainer bij Koninklijke HFC. Hij wist altijd haarfijn of iemand wel of niet bij de club paste.’’

Vlak voor Driessens dood sprak Tamerus met hem over een aantal spelers waar hij interesse in had. ,,Henk hoorde de namen en wist precies op welke positie ze bij welke club speelden. Wat hun voorgeschiedenis was. Hij zei er meteen bij of ze geschikt waren voor Koninklijke HFC. Zoiets voelde hij haarfijn aan.’’

Vanwege zijn enorme verdiensten voor de club, werd Henk Driessen op 29 december benoemd tot erelid van Koninklijke HFC. De beslissing om hem de titel toe te kennen was overigens al genomen voordat de fatale ziekte zich openbaarde. De uitvaartplechtigheid heeft vrijdag plaats op het complex van Koninklijke HFC. Er is een informeel samenzijn gepland om 13.30 uur in het clubhuis. Er zal geproost worden op het leven van Henk Driessen. Op een later moment zal zijn as er worden verstrooid.

Net binnen