Na drie tweede plaatsten verslaat Bettine Vriesekoop eindelijk haar rivale Jill Hammersley en wint het prestigieuze Top-12 toernooi

Bettine Vriesekoop met haar medailles en de beker van het EK in 1982.© Foto ANP

Jaap Heemskerk

We blikken terug op een historische sportgebeurtenis die haar ’verjaardag’ viert. Vandaag: de eerste keer dat tafeltennisster Bettine Vriesekoop het Top-12 Toernooi wint, op 7 februari 1982.

Als 16-jarig meisje staat Europees jeugdkampioene Bettine Vriesekoop begin 1978 elfde op de Europese ranglijst. Daardoor is ze geplaatst voor het prestigieuze Top-12 toernooi.

Het toernooi is eerlijker dan een EK omdat er tegen iedere tegenstander wordt getafeltennist. Wie het Top-12 toernooi wint, mag zich met recht de beste van Europa noemen.Vriesekoop debuteert met een knappe tweede plaats. Die prestatie herhaalt de tafeltennister uit Hazerswoude in 1980 en 1981. Steeds is de Britse Jill Hammersley te sterk.

Favoriete

Als Nederlands sportvrouw van het jaar is Bettine Vriesekoop in 1982 bij het Top-12 toernooi in Nantes de favoriete. Hammersley heeft in het seizoen nog geen grote vorm getoond, in tegenstelling tot Vriesekoop, die terecht door de organisatie als eerste is geplaatst voor het loodzware driedaagse toernooi.

Goede start

De eerste dag verloopt vrijwel vlekkeloos. Vriesekoop wint al haar wedstrijden. Na zeven gewonnen partijen gaat ze in de achtste, de laatste partij van zaterdag, tegen de Hongaarse Zsuzsa Olah onderuit. In wedstrijd negen en tien wint ze weer, zodat het in de slotpartij tegen Hammersley om de eindzege gaat. Hammersley blijkt toch wel in vorm en heeft ook maar één wedstrijd verloren.

Anti-topspinrubber

In een zinderende finale schudt ze eindelijk haar kwelgeest Hammersley af, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.De Britse verschijnt in de finale namelijk met het zogenaamde ‘Hilton-rubber’ op haar bat. Met dit anti-topspinrubber werd de uitvinder ervan, de Brit John Hilton, twee jaar eerder, zeer verrassend Europees kampioen. Ook psychologisch heeft de Britse hierdoor een voordeel. Vriesekoop heeft haar zenuwen ook niet meer onder controle en geeft de eerste set weg nadat ze 20-16 heeft voorgestaan.

De tweede set begint dramatisch voor Vriesekoop en al snel kijkt ze tegen een 1-6 achterstand aan. Vriesekoop lijkt verslagen, maar knokt terug en sleept er een derde set uit. Na een 19-15 voorsprong komt Hammersley terug tot 20-20. Een vierde tweede plaats dreigt, maar Vriesekoop verbijt de teleurstelling van het weggeven van de voorsprong en wint alsnog met 22-20.

Ontberingen

Het is de eerste grote titel voor Vriesekoop en die zege komt haar meer dan toe. De manier van trainen van de pupil van Gerard Bakker is onorthodox maar al die ontberingen die ze heeft moeten doorstaan brengen haar wel de titel in het Top-12 toernooi.

Net binnen