Hoe ziet de IJmond er over 20 jaar uit? Ondernemersbijeenkomst met vermaarde landschapsarchitect moet helderheid verschaffen
Hoe ziet Tata Steel er over 20 jaar uit?© foto ANP/Olaf Kraak
Hoe ziet de landkaart van de IJmond er over 20 tot 30 jaar uit? Heeft de gewenste energietransitie (van fossiele naar alternatieve energie) effect en hoe profiteren Tata Steel en het lokale bedrijfsleven van de ommekeer?
Wat gebeurt er met de windmolenparken, boorplatforms en visserij op de Noordzee? Hoe kan de samenhang met de Zaanstreek en Amsterdam op ruimtelijk en economisch gebied worden versterkt? Kortom: waar liggen de kansen en hoe benutten de ondernemingen die.
’IJmond Energie 2040-2050’ is het hoofdthema van een bijeenkomst 21 februari in chateau Marquette in Heemskerk waar het een en ander ter sprake komt. De organisatie is in handen van OV IJmond en Techport. Interviewer Jaap Sluis laat een aantal gasten aan het woord wat hun visie is op het geheel.
Vissersschepen in IJmuiden.© archieffoto Ron Pichel
Jeroen Klumper (directeur duurzame transitie Tata Steel) vertelt hoe in de toekomst groen staal gemaakt wordt. Richard Engelkes van offshorevereniging Ayop licht toe wat er met boorplatforms en windmolens op de Noordzee gaat gebeuren en Clement Kieftenbeld van het bedrijf Microtechniek in Velsen-Noord legt uit hoe zijn onderneming nu al de bakens verzet.
In de talkshow is ook de presentatie van een manifest, een oproep van OV IJmond en Techport, aan de overheid om de energietransitie van Tata Steel en de maakindustrie in de IJmond te steunen. Vier wethouders van economische zaken van de IJmond-gemeenten hebben toegezegd te komen.
Adriaan Geuze.
Hoofdspreker is de befaamde landschapsarchitect Adriaan Geuze, hoogleraar landschapsarchitectuur TU Delft en directeur van ontwerpbureau West 8. Hij verwierf faam voor projecten als het Centraal Station in Rotterdam, Governors Island in New York en de Jubilee Gardens in Londen.
Daarnaast is hij buitengewoon hoogleraar in Wageningen, aan de universiteit waar hij in 1987 afstudeerde, lid van de academie van de kunsten van de KNAW en organiseerde hij in 2005 de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Daarnaast is hij speciale gast geweest in het interviewprogramma Zomergasten de VPRO waarin hij een warm pleidooi hield voor het beroep van ingenieur. ,,We worden beheerst door managers en juristen, maar ingenieurs hebben ons land écht gemaakt”, zei hij destijds. De inloop is vanaf 15.30 uur en duurt tot de overhandiging van het manifest aan de wethouders om 17.45 uur.